3 nejlepší recepty na Velikonoce

Rate this post

Dokážete si představit velikonoční svátky bez sladkostí?

Máte oblíbené recepty v tajné domácí kuchařce nebo dáváte přednost těm na internetu?

Velikonoce jsou svátky jara a ten nejlepší způsob jak je oslavit, je bezesporu spousta dobrého jídla. Každoročně přemýšlíme, jaké sladké dobroty připravíme pro velikonoční tabuli a potěšíme tak nejen sebe, ale i naše blízké či přátelé.

Mezi tradiční recepty patří rozhodně velikonoční beránek a mazanec, a nesmí chybět ani boží milosti či velikonoční řezy. Ovšem narazit můžete i na některé netradiční receptury. Mnoho rodin si předává recepty z generace na generaci a své tajemství si střeží jako oko v hlavě.

Velikonoční pečení je stejná zábava jako příprava vánočního cukroví a i když nám to často zabere spoustu času, nenecháme si to rok co rok ujít za žádnou cenu. Pojďme si připomenout TOP 3 recepty na velikonoční pečení, které prostě musíme připravit, i kdyby se dělo cokoliv.

Třený velikonoční beránek

Rumový třený beránek
Zdroj: https://www.farmwifecooks.com

Beránka můžeme upéct na mnoho způsobů, například piškotového, ale třený je úžasně křehký a vláčný.

INGREDIENCE:

  • 250 g tuku
  • 170 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g kukuřičného škrobu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

POSTUP:

  1. Do mísy dáme změklý tuk, moučkový i vanilkový cukr a utřeme do pěny.
  2. Přidáme vejce, prosátou mouku, kterou promícháme s kukuřičným škrobem, prášek do pečiva a zamícháme.
  3. Přilijeme rum, přisypeme citronovou kůru a znovu důkladně promícháme.
  4. Formu na beránka opravdu velmi dobře vymažeme a vysypeme.
  5. Těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
  6. Pečeme zhruba 45 minut a pro jistotu špejlí vyzkoušíme, jestli se těsto nelepí.
  7. Po upečení necháme beránka vychladnout a pocukrujeme, nebo můžeme polít citronovou či čokoládovou polevou.

Velikonoční mazanec bez kynutí

Nekynutý velikonoční mazanec
Zdroj: http://www.rheinlanderbakery.com

Vedle beránka si každoročně připravujeme také mazanec, který je v podstatě jarní obdobou vánočky, kterou zase připravujeme hlavně na Vánoce.

INGREDIENCE:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 150 g másla (může být i Hera)
  • 2 žloutky
  • Šťávu z půlky citronu
  • Kůru z celého citronu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 kostka droždí
  • Špetka soli
  • Trochu mléka
  • Rozinky
  • Mandle nebo mandlové lupínky

POSTUP:

  1. Připravíme si mísu a dáme do ní cukr krystal i vanilkový, máslo i žloutky a společně třeme, dokud nebude mít směs jemnou konzistenci.
  2. Přidáme špetku soli, citronovou kůru i šťávu, mouku, rozdrobené kvasnice a teplé mléko.
  3. Pomocí vařečky vypracujeme těsto, jak nejlépe to jde a pak ho přendáme na pomoučený vál.
  4. Tam do něj přidáme oprané, pečlivě osušené rozinky a rukama těsto dopracujeme.
  5. Vytvarujeme z něj mazanec, který přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Potřeme ho vyšlehaným bílkem a posypeme mandlemi či mandlovými lupínky.
  7. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 30 – 40 minut, záleží na typu trouby.
  8. Upečený mazanec ještě teplý potřeme kouskem másla a pocukrujeme.

Velikonoční řezy

Žloutkové velikonoční řezy
Zdroj: https://www.prozeny.cz

Udělat můžete v podstatě jakýkoliv recept, ale jednou z velikonočních barev je žlutá, takže není na škodu tomu přizpůsobit i barvu řezů.

INGREDIENCE:

  • 37 dkg mletých vlašských ořechů
  • 37 dkg másla
  • 37 dkg cukru moučka
  • 19 dkg hrubé mouky
  • 8 bílků
  • 8 žloutků
  • 33 dkg cukru krupice

POSTUP:

  1. Nejdřív si z bílků a špetky cukru ušleháme tuhý sníh.
  2. Do mísy dáme mouku, cukru moučka, mleté ořechy, máslo a vypracujeme těsto.
  3. Přidáme sníh z bílků a opatrně zapracujeme do těsta.
  4. Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a nalijeme do něj těsto.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme dozlatova (těsto zkusíme špejlí).
  6. Po upečení řezy ihned polijeme žloutkovou polevou, tu získáme tak, že žloutky utřeme s cukrem krupicí do pěny.
  7. Necháme vychladnout a zatuhnout, teprve až potom nakrájíme na řezy.

Co máte na Velikonocích nejraději vy?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.