
Dokážete si představit velikonoční svátky bez sladkostí?
Máte oblíbené recepty v tajné domácí kuchařce nebo dáváte přednost těm na internetu?
Velikonoce jsou svátky jara a ten nejlepší způsob jak je oslavit, je bezesporu spousta dobrého jídla. Každoročně přemýšlíme, jaké sladké dobroty připravíme pro velikonoční tabuli a potěšíme tak nejen sebe, ale i naše blízké či přátelé.
Mezi tradiční recepty patří rozhodně velikonoční beránek a mazanec, a nesmí chybět ani boží milosti či velikonoční řezy. Ovšem narazit můžete i na některé netradiční receptury. Mnoho rodin si předává recepty z generace na generaci a své tajemství si střeží jako oko v hlavě.
Velikonoční pečení je stejná zábava jako příprava vánočního cukroví a i když nám to často zabere spoustu času, nenecháme si to rok co rok ujít za žádnou cenu. Pojďme si připomenout TOP 3 recepty na velikonoční pečení, které prostě musíme připravit, i kdyby se dělo cokoliv.
Třený velikonoční beránek

Beránka můžeme upéct na mnoho způsobů, například piškotového, ale třený je úžasně křehký a vláčný.
INGREDIENCE:
- 250 g tuku
- 170 g cukru moučka
- 4 vejce
- 150 g hladké mouky
- 100 g kukuřičného škrobu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce rumu
- Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
POSTUP:
- Do mísy dáme změklý tuk, moučkový i vanilkový cukr a utřeme do pěny.
- Přidáme vejce, prosátou mouku, kterou promícháme s kukuřičným škrobem, prášek do pečiva a zamícháme.
- Přilijeme rum, přisypeme citronovou kůru a znovu důkladně promícháme.
- Formu na beránka opravdu velmi dobře vymažeme a vysypeme.
- Těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
- Pečeme zhruba 45 minut a pro jistotu špejlí vyzkoušíme, jestli se těsto nelepí.
- Po upečení necháme beránka vychladnout a pocukrujeme, nebo můžeme polít citronovou či čokoládovou polevou.
Velikonoční mazanec bez kynutí

Vedle beránka si každoročně připravujeme také mazanec, který je v podstatě jarní obdobou vánočky, kterou zase připravujeme hlavně na Vánoce.
INGREDIENCE:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krystal
- 150 g másla (může být i Hera)
- 2 žloutky
- Šťávu z půlky citronu
- Kůru z celého citronu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 kostka droždí
- Špetka soli
- Trochu mléka
- Rozinky
- Mandle nebo mandlové lupínky
POSTUP:
- Připravíme si mísu a dáme do ní cukr krystal i vanilkový, máslo i žloutky a společně třeme, dokud nebude mít směs jemnou konzistenci.
- Přidáme špetku soli, citronovou kůru i šťávu, mouku, rozdrobené kvasnice a teplé mléko.
- Pomocí vařečky vypracujeme těsto, jak nejlépe to jde a pak ho přendáme na pomoučený vál.
- Tam do něj přidáme oprané, pečlivě osušené rozinky a rukama těsto dopracujeme.
- Vytvarujeme z něj mazanec, který přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřeme ho vyšlehaným bílkem a posypeme mandlemi či mandlovými lupínky.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 30 – 40 minut, záleží na typu trouby.
- Upečený mazanec ještě teplý potřeme kouskem másla a pocukrujeme.
Velikonoční řezy

Udělat můžete v podstatě jakýkoliv recept, ale jednou z velikonočních barev je žlutá, takže není na škodu tomu přizpůsobit i barvu řezů.
INGREDIENCE:
- 37 dkg mletých vlašských ořechů
- 37 dkg másla
- 37 dkg cukru moučka
- 19 dkg hrubé mouky
- 8 bílků
- 8 žloutků
- 33 dkg cukru krupice
POSTUP:
- Nejdřív si z bílků a špetky cukru ušleháme tuhý sníh.
- Do mísy dáme mouku, cukru moučka, mleté ořechy, máslo a vypracujeme těsto.
- Přidáme sníh z bílků a opatrně zapracujeme do těsta.
- Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a nalijeme do něj těsto.
- Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme dozlatova (těsto zkusíme špejlí).
- Po upečení řezy ihned polijeme žloutkovou polevou, tu získáme tak, že žloutky utřeme s cukrem krupicí do pěny.
- Necháme vychladnout a zatuhnout, teprve až potom nakrájíme na řezy.
Co máte na Velikonocích nejraději vy?
Přidejte odpověď