
V poslední době se retro móda značně rozmohla, nejen pokud jde o kuchyňské spotřebiče, tak různými výrobky v obchodech, ale dokonce i v naší kuchyni. Pamatujete si třeba co naše babičky a prababičky v dávných dobách popíjely?
My jsme si dali tu práci a zapátrali v retro kuchařkách a několik zajímavých receptů našli. Pojďme si teď spolu pár takových pamětnických koktejlů namíchat a zavzpomínat na jejich mládí, neboť suroviny na jejich přípravu, jsou k dostání dodnes. Představíme si 4 zajímavé retro koktejly.
Ananasový sorbet
Co potřebujete:
- 10 kopečků citronové zmrzliny
- 1 zralý ananas
- 250 ml sektu
- 50 g kompotovaných třešní
- 60 ml Dynybyl Griotte
- 250 ml smetany ke šlehání.
Ananas očistíte, opláchnete, nakrájíte na kostičky a 1/4 si odložíte stranou. Zbývající ananas dejte do misky, přidejte zmrzlinu, vypeckované třeště a důkladně promíchejte. Mezitím si nechte vychladit skleničky na sorbet, vypláchněte je připravenou griotku a do půlky je naplňte zmrzlinovou směsí.
Zalijte sektem těsně pod okraj, ozdobte ušlehanou šlehačkou a odloženým ananasem. Nahoru ještě můžete přidat kompotovanou třešničku. Sorbet se prý velmi hodí jako svěží nápoj v průběhu hostiny. K pití použijte slámku či skleněnou rourku.
Bowle z ginu
Ingredience:
- 600 ml ginu
- 1 l minerální vody
- 400 ml třešňovice
- 1 velký citron
- 4 lžíce cukru
- led
- 750 ml studené vody.
Připravte si velkou skleněnou mísu, do ní nejdřív dáte citronovou kůru nasekanou na nudličky, přidáte šťávu z citronu, zasypete cukrem, zalijete studenou vodou a dáte na dvě až tři hodiny do lednice. Poté vodu scedíte, kůru vymačkáte, přidáte gin, třešňovici a minerálku, zamícháte, nakonec přidáte led a bowle je hotová. Pokud nepočítáte louhování kůry ve vodě, je výroba otázkou 10 minut.
Pomerančový koktejl
Co si připravit:
- 60 ml ginu
- 30 ml vermutu Metropol Bianco
- 1 lžičku pomerančového likéru
- 1/2 lžičky sirupu Monin Gomme ( je vyroben z arabské gumy a pomerančových květů)
- několik plátků pomeranče
- led
Do šejkru dejte gin, vermut, pomerančový likér, sirup i led, důkladně protřepejte a přes cedník (říká se mu také strainer) nalijte do sklenky na koktejl. Okraj sklenky ozdobte plátkem pomeranče. Toto množství je jedna porce.
Divočák
To je možná trochu zvláštní název, ale i tak je to skvělý koktejl. Připravte si skleničku na whisky, dejte do ní půl citronu nakrájeného na kostky, rozmačkejte, přidejte ledovou tříšť do půlky sklenice, zalijte 2 cl borůvkového sirupu a 4 cl Dynybyl Special Dry Ginu. Dlouhou lžičkou důkladně rozmíchejte, doplňte další ledovou tříští a nahoru dejte třeba kompotovanou třešeň.
Podívejte se také, jaké vychytávky do kuchyně by se vám mohly hodit.
Přidejte odpověď