Vídeňský řízek vepřový

Schnitzel z Vídně z kvalitního kousku vepřového masa.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/
Rate this post

Tohle oblíbené rakouské jídlo se sice běžně připravuje z vysoce kvalitního telecího masa, ale není na škodu občas zkusit i jiný druh masa. Takové vepřové také není k zahození a rozhodně se vyplatí experimentovat.

Ingredience:

  • 4 vepřové řízky
  • 1/4 až 1/2 hrnku hnědé rýžové mouky
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 2 dobře rozšlehaná velká vejce
  • 1/2 – 1 hrnek strouhanky
  • Přepuštěné máslo, sádlo nebo olej na smažení (záleží co máme k dispozici)
  • 4 – 6 plátků citronu na ozdobu

Postup:

  • Maso důkladně naklepeme, aby byly plátky zhruba jen 0,5 – 0,8 cm silné. Dobré je, umístit plátky mezi dvě fólie nebo dva sáčky, aby se lépe oddělovalo a nebylo potrhané.
  • Připravíme si tři mělké misky, do jedné dáme hnědou rýžovou mouku, do druhé rozšlehané vejce a třetí bude na strouhanku.
  • V pánvi zahřejeme olej, sádlo nebo přepuštěné máslo na 175 stupňů.
  • Plátky masa postupně obalíme v mouce, vajíčku a strouhance jako klasický řízek, ale s tím rozdílem, že přebytečnou mouku oklepeme a strouhanku nebudeme tolik vtlačovat do masa.
  • Obalené plátky dáme ihned do rozpáleného oleje a postupně smažíme z každé strany po dobu 2 až 3 minut.
  • Hotové vyjmeme z pánve a přebytečný olej necháme odkapat nejlépe na kuchyňských papírových utěrkách.
  • Podáváme tradičně s plátky citronu a s přílohou podle libosti.
Tip: Běžné je, že se k plátkům citronu přidává nějaká příloha, jako jsou hranolky, vařené brambory, bramborový salát, ale také třeba okurkový salát.
(Visited 8 times, 1 visits today)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.