5 nejoblíbenějších těstovinových salátů

Rate this post

Už jste si někdy místo oběda dali těstovinový salát?

Víte, že správné ingredience vykouzlí salát stejné výživové hodnoty jako je běžný oběd?

Čas od času dostaneme chuť i na něco jiného než jsou klasická jídla jako guláš, řízky, svíčková se šesti a podobně. V takovém případě přichází na řadu docela obyčejný těstovinový salát, který dokáže potěšit chuťové buňky každého z nás. Existuje nepřeberné množství receptů, jak si takový salát z těstovin připravit, přesto jsme se rozhodli vybrat jen 5 nejlepších, které vám budou zaručeně chutnat.

Těstovinový salát s tuňákem

Zdroj: https://youtube.com

Tuňák má svou charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť, která dokáže zvýraznit i ten nejnudnější recept. Kromě pomazánek se hodí právě do těstovinových salátů. Uvidíte, že vám tenhle s tuňákem určitě zachutná.

INGREDIENCE:

  • 300 g těstovin
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 5 cherry rajčat
  • 1 salátová okurka
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 100 g jogurtové majonézy
  • 1 malý pórek

POSTUP:

  1. Těstoviny uvaříme přesně podle návodu v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. Necháme je okapat a přendáme do mísy, kde je zalijeme olivovým olejem a promícháme.
  3. Papriky, pórek i okurku očistíme a nakrájíme i s rajčaty (pórek a okurku na tenké plátky, papriky na nudličky, rajčata na čtvrtky).
  4. Přidáme k těstovinám spolu s tuňákem, kterého jednoduše vyklopíme z konzervy.
  5. Osolíme, opepříme, přihodíme majonézu se zakysanou smetanou
  6. Nakonec vše důkladně promícháme a podáváme.

Těstovinový salát s kuřecím masem

Zdroj: https://www.averiecooks.com

Jak už jsem zmiňovala v jiném článku, kde jsme se zabývali kuřecím masem na pánvi, je tento druh masa jedním z nejoblíbenějších vůbec. Hodí se na cokoliv a chutná skvěle. V těstovinovém salátu je kuřecí maso nepřekonatelné.

INGREDIENCE:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 400 g těstovin
  • 2 lžíce oleje
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 4 cherry rajčata
  • 1 salátová okurka (může být i polní)
  • 1 žlutá paprika
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky sojové omáčky

POSTUP:

  1. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme do menší misky.
  2. Osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a vhodíme do pánve na rozpálený olej.
  3. Maso opečeme dozlatova a potom odložíme stranou.
  4. Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme těstoviny.
  5. Papriky a rajčata omyjeme, očistíme a vše nakrájíme na kostičky.
  6. Okurku rovněž opláchneme a rozkrájíme na tenké plátky.
  7. Těstoviny dáme do větší mísy, přidáme kuřecí maso, zeleninu, jogurt s majonézou a důkladně promícháme.
  8. Podle chuti ještě osolíme a opepříme.

Těstovinový salát se šunkou a hráškem

Zdroj: https://www.bettycrocker.com

Bez šunky se spousta věcí neobejde, protože má svou typickou chuť a čím je kvalitnější, tím je lepší. Na šunce do těstovinového salátu proto nešetřete.

INGREDIENCE:

  • 250 g těstovin (např. mašličky)
  • 150 g čerstvého hrášku
  • 200 g kvalitní výběrové šunky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 – 3 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (druhy dle chuti)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýru parmezán (pokud nemáme, dáme jiný)
  • 2 lžíce estragonového octu
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Začneme tím, že si podle návodu uvaříme těstoviny, scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. Odstavíme je zatím stranou a necháme okapat, aby nebyly vlhké.
  3. Připravíme si mísu, dáme do ní okapané těstoviny a přidáme šunku nakrájenou na tenké nudličky.
  4. Přihodíme najemno nasekanou jarní cibulku, bylinky, hrášek a promícháme.
  5. Ze zakysané smetany, octa, soli, sýru a pepře připravíme zálivku a přilijeme k ostatním surovinám.
  6. Zamícháme, zakryjeme fólií a necháme 1 – 2 hodiny odležet v lednici.

Těstovinový salát s brokolicí

Zdroj: https://flouronmyface.com

Brokolice je velmi zdravá a chutná, ale ne každý přijde této zelenině, která je charakteristická svou sytě zelenou barvou, na chuť. Oblíbená je třeba v trojobalu podobně jako květák, ale v těstovinovém salátu nemá chybu. Zkuste jí.

INGREDIENCE:

  • 250 g těstovin
  • 200 g brokolice
  • 150 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl a mletý pepř čtyř barev podle chuti
  • 100 g sýru s modrou plísní (Niva, Gorgonzola)
  • 4 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

  1. Nejdříve si uvaříme těstoviny podle návodu, přecedíme a důkladně propláchneme studenou vodou.
  2. Těstoviny necháme odkapat a pustíme se do zeleniny.
  3. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vody.
  4. Správně připravená brokolice musí být skoro měkká, ale ne rozvařená.
  5. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky.
  6. Do mísy nasypeme těstoviny, přidáme olivový olej a promícháme.
  7. Vhodíme rajčata a k nim očištěný, prolisovaný česnek.
  8. Brokolici slijeme, necháme vychladnout a přidáme k těstovinám.
  9. K tomu rozdrobený sýr, přilijeme zakysanou smetanu a vše důkladně promícháme.

Těstovinový salát s krabími tyčinkami

Zdroj: https://www.123rf.com

Krabí tyčinky se vyrábí se ze surimi, což je bílé rybí maso, které se jemně namele, ale díky barvě, struktuře i unikátní chuti se podobá krabímu masu, odtud také tento čistě obchodní název. Ovšem krabí maso v nich skutečně nenajdete a rybího masa obsahují naprosté minimum. Někomu chutnají, někdo je odsuzuje, ale i tak stojí za pozornost, protože pokrmům dodají zvláštní chuť.

INGREDIENCE:

  • 350 g těstovin
  • 250 g krabích tyčinek
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 4 lžíce nasekané petrželky

POSTUP:

  1. Uvaříme si těstoviny podle návodu, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
  2. Česnek očistíme, nasekáme nadrobno a spolu se 3 lžícemi petrželky vhodíme do pánve na rozpálený olej.
  3. K tomu přihodíme na kousky nakrájené krabí tyčinky.
  4. Osolíme, opepříme a necháme 5 – 7 minut dusit.
  5. Přilijeme bílé víno a ještě zhruba minutku podusíme.
  6. Vše zalijeme smetanou a za stálého míchání vaříme, až dokud to nezhoustne.
  7. Do mísy dáme vychladlé těstoviny, přidáme hotovou směs z pánve a důkladně promícháme.
  8. Při podávání zdobíme zbývající petrželkou.

Máte i vy svého favorita mezi těstovinovými saláty?

(Visited 827 times, 2 visits today)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.