
Už jste si někdy místo oběda dali těstovinový salát?
Víte, že správné ingredience vykouzlí salát stejné výživové hodnoty jako je běžný oběd?
Čas od času dostaneme chuť i na něco jiného než jsou klasická jídla jako guláš, řízky, svíčková se šesti a podobně. V takovém případě přichází na řadu docela obyčejný těstovinový salát, který dokáže potěšit chuťové buňky každého z nás. Existuje nepřeberné množství receptů, jak si takový salát z těstovin připravit, přesto jsme se rozhodli vybrat jen 5 nejlepších, které vám budou zaručeně chutnat.
Těstovinový salát s tuňákem

Tuňák má svou charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť, která dokáže zvýraznit i ten nejnudnější recept. Kromě pomazánek se hodí právě do těstovinových salátů. Uvidíte, že vám tenhle s tuňákem určitě zachutná.
INGREDIENCE:
- 300 g těstovin
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 5 cherry rajčat
- 1 salátová okurka
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kelímek zakysané smetany
- 100 g jogurtové majonézy
- 1 malý pórek
POSTUP:
- Těstoviny uvaříme přesně podle návodu v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou.
- Necháme je okapat a přendáme do mísy, kde je zalijeme olivovým olejem a promícháme.
- Papriky, pórek i okurku očistíme a nakrájíme i s rajčaty (pórek a okurku na tenké plátky, papriky na nudličky, rajčata na čtvrtky).
- Přidáme k těstovinám spolu s tuňákem, kterého jednoduše vyklopíme z konzervy.
- Osolíme, opepříme, přihodíme majonézu se zakysanou smetanou
- Nakonec vše důkladně promícháme a podáváme.
Těstovinový salát s kuřecím masem

Jak už jsem zmiňovala v jiném článku, kde jsme se zabývali kuřecím masem na pánvi, je tento druh masa jedním z nejoblíbenějších vůbec. Hodí se na cokoliv a chutná skvěle. V těstovinovém salátu je kuřecí maso nepřekonatelné.
INGREDIENCE:
- 600 g kuřecích prsou
- 400 g těstovin
- 2 lžíce oleje
- 1 červená paprika
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 4 cherry rajčata
- 1 salátová okurka (může být i polní)
- 1 žlutá paprika
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 lžičky sojové omáčky
POSTUP:
- Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme do menší misky.
- Osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a vhodíme do pánve na rozpálený olej.
- Maso opečeme dozlatova a potom odložíme stranou.
- Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme těstoviny.
- Papriky a rajčata omyjeme, očistíme a vše nakrájíme na kostičky.
- Okurku rovněž opláchneme a rozkrájíme na tenké plátky.
- Těstoviny dáme do větší mísy, přidáme kuřecí maso, zeleninu, jogurt s majonézou a důkladně promícháme.
- Podle chuti ještě osolíme a opepříme.
Těstovinový salát se šunkou a hráškem

Bez šunky se spousta věcí neobejde, protože má svou typickou chuť a čím je kvalitnější, tím je lepší. Na šunce do těstovinového salátu proto nešetřete.
INGREDIENCE:
- 250 g těstovin (např. mašličky)
- 150 g čerstvého hrášku
- 200 g kvalitní výběrové šunky
- 2 jarní cibulky
- 2 – 3 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (druhy dle chuti)
- 4 lžíce zakysané smetany
- 100 g strouhaného sýru parmezán (pokud nemáme, dáme jiný)
- 2 lžíce estragonového octu
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
POSTUP:
- Začneme tím, že si podle návodu uvaříme těstoviny, scedíme a propláchneme studenou vodou.
- Odstavíme je zatím stranou a necháme okapat, aby nebyly vlhké.
- Připravíme si mísu, dáme do ní okapané těstoviny a přidáme šunku nakrájenou na tenké nudličky.
- Přihodíme najemno nasekanou jarní cibulku, bylinky, hrášek a promícháme.
- Ze zakysané smetany, octa, soli, sýru a pepře připravíme zálivku a přilijeme k ostatním surovinám.
- Zamícháme, zakryjeme fólií a necháme 1 – 2 hodiny odležet v lednici.
Těstovinový salát s brokolicí

Brokolice je velmi zdravá a chutná, ale ne každý přijde této zelenině, která je charakteristická svou sytě zelenou barvou, na chuť. Oblíbená je třeba v trojobalu podobně jako květák, ale v těstovinovém salátu nemá chybu. Zkuste jí.
INGREDIENCE:
- 250 g těstovin
- 200 g brokolice
- 150 g cherry rajčat
- 2 stroužky česneku
- Sůl a mletý pepř čtyř barev podle chuti
- 100 g sýru s modrou plísní (Niva, Gorgonzola)
- 4 polévkové lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
POSTUP:
- Nejdříve si uvaříme těstoviny podle návodu, přecedíme a důkladně propláchneme studenou vodou.
- Těstoviny necháme odkapat a pustíme se do zeleniny.
- Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vody.
- Správně připravená brokolice musí být skoro měkká, ale ne rozvařená.
- Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Do mísy nasypeme těstoviny, přidáme olivový olej a promícháme.
- Vhodíme rajčata a k nim očištěný, prolisovaný česnek.
- Brokolici slijeme, necháme vychladnout a přidáme k těstovinám.
- K tomu rozdrobený sýr, přilijeme zakysanou smetanu a vše důkladně promícháme.
Těstovinový salát s krabími tyčinkami

Krabí tyčinky se vyrábí se ze surimi, což je bílé rybí maso, které se jemně namele, ale díky barvě, struktuře i unikátní chuti se podobá krabímu masu, odtud také tento čistě obchodní název. Ovšem krabí maso v nich skutečně nenajdete a rybího masa obsahují naprosté minimum. Někomu chutnají, někdo je odsuzuje, ale i tak stojí za pozornost, protože pokrmům dodají zvláštní chuť.
INGREDIENCE:
- 350 g těstovin
- 250 g krabích tyčinek
- 3 – 4 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 200 ml smetany
- 2 polévkové lžíce oleje
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 4 lžíce nasekané petrželky
POSTUP:
- Uvaříme si těstoviny podle návodu, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
- Česnek očistíme, nasekáme nadrobno a spolu se 3 lžícemi petrželky vhodíme do pánve na rozpálený olej.
- K tomu přihodíme na kousky nakrájené krabí tyčinky.
- Osolíme, opepříme a necháme 5 – 7 minut dusit.
- Přilijeme bílé víno a ještě zhruba minutku podusíme.
- Vše zalijeme smetanou a za stálého míchání vaříme, až dokud to nezhoustne.
- Do mísy dáme vychladlé těstoviny, přidáme hotovou směs z pánve a důkladně promícháme.
- Při podávání zdobíme zbývající petrželkou.
Máte i vy svého favorita mezi těstovinovými saláty?
Přidejte odpověď