Hruškový dort s ořechy a slaným karamelem

Sladký moučník se slaným karamelem a hruškami.
Zdroj: https://thecakeblog.com

Slaný karamelový hruškový dort je tak trochu rarita. Je totiž sladký, ale zároveň slaný, takže vlastně jíte tzv. 2 v 1, což je v dnešní době hodně populární výraz.

Lahodná chuť hrušek je doplněna charakteristickou chutí karamelu, který tentokrát obsahuje sůl. Pro někoho je možná tato kombinace trochu divoká, ale věřte, že si pochutnáte.

Ingredience:

Korpus:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce hladké dortové mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 18 lžic změklého neslaného másla
  • 1 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 1 1/4 hrnku plnotučného mléka
  • 2 hrnky čerstvých hrušek na kostičky

Krém:

  • 6 vaječných bílků
  • 1 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 1/2 hrnku změklého neslaného másla
  • 1/4 hrnku změklého slaného másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice

Karamelová omáčka:

  • 1/2 hrnku vody
  • 1 1/3 hrnku granulovaného cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek + 2 lžíce smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • Čerstvé bobkové listy
  • Skořicové tyčinky
  • Zbývající karamelová omáčka

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Připravíme si 3 stejně velké dortové formy, které vymažeme máslem a na dno i po stranách vystřihneme optimální velikost pečícího papíru a přilepíme jej k máslu.
  • Nejdříve si prosejeme do jedné mísy 3 hrnky mouky, prášek do pečiva, sůl i skořici a zatím odložíme stranou.
  • Do nádoby mixéru dáme máslo s cukrem a na střední stupeň mixujeme, až bude světlé a načechrané.
  • Přepneme na nižší stupeň a po jednom zašleháme vejce.
  • Přilijeme vanilkový extrakt a zase promícháme.
  • Po částech přisypeme mouku a střídáme ji s mlékem, aby poslední dávkou byla mouka.
  • Zamícháme jemně, ale pečlivě.
  • Nakonec v malé misce smícháme nakrájené hrušky s dortovou moukou a přidáme do těsta.
  • Vmícháme velmi opatrně, aby hrušky zůstaly vcelku.
  • Takto připravené těsto rozdělíme do všech tří forem a postupně upečeme. Pokud máme dostatečně velkou troubu a vejdou se nám tam všechny dortové formy, můžeme upéct najednou.
  • Pečeme asi 25 – 28 minut, záleží na typu trouby.
  • Špejlí zkontrolujeme, jestli těsto nelepí a poté vyjmeme z trouby.
  • Necháme odpočinout 15 minut a teprve potom vyndáme z formy.
  • Jakmile máme hotové korpusy, nastal čas pro krém, takže si nejdříve dáme do nádoby kuchyňského robota vaječné bílky s cukrem a našleháme.
  • Na plotnu si připravíme kastrol s horkou vodou pro vodní lázeň a mísu s bílky umístíme na kastrol.
  • Za nepřetržitého šlehání směs bílků nahřejeme, přičemž teploměrem zkontrolujeme, aby měla 160 stupňů.
  • Mísu opatrně přeneseme zpět na stojan robota a pomocí nástavce na šlehání necháme šlehat cca 10 minut na nejvyšší rychlost.
  • Ve chvíli, kdy už není mísa na dotek teplá a sníh je pěkně hustý, můžeme vypnout.
  • Vyměníme nástavec na šlehání za ten k míchání a zapneme na nejnižší stupeň.
  • Po troškách přidáváme nakrájené máslo a jemně promícháme.
  • Přilijeme vanilkovou esenci, ochutíme skořicí a dále mícháme na nízký stupeň.
  • Takhle pokračujeme kolem 5 minut, až dokud není krém dokonale hladký.
  • V nerezovém hrnci smícháme cukr, vodu a sůl na karamelovou omáčku.
  • Vidličkou mícháme zhruba 5 minut, až dokud není cukr úplně rozpuštěný a nezačne se nám to vařit.
  • Snížíme trochu teplotu a necháme asi 10 minut vařit, aby směs získala zlatavě medovou barvu.
  • Potom opatrně přilijeme smetanu, což bude hodně bublat.
  • Pomocí gumové stěrky důkladně mícháme cca 10 minut.
  • Odstavíme z plotny a velmi opatrně přelijeme do skleněné misky. Ideálně do takové, která je z varného skla.
  • Necháme vychladnout a občas promícháme. Směs potřebuje zhoustnout, aby byla připravená k namáčení.
  • Hrušky ponoříme do karamelu tak z 90 %, aby zůstala suchá jen špička se stopkou a chvíli podržíme nad miskou kvůli okapání přebytečného karamelu.
  • Položíme ji na plech a necháme 10 minut zaschnout.
  • Zbývající karamelovou omáčku rozetřeme na jednotlivé korpusy a trošku si ještě necháme na ozdobu vrchní části dortu.
  • Pokud nám nepůjde mazat, trochu ji zahřejeme a znovu necháme lehce vychladnout, aby nám karamel nerozpustil krém.
  • Dáme si stranou dostatek krému, aby pokryl celý vrchní plát a boky.
  • Zbytek rozdělíme na oba spodní díly a rozetřeme.
  • Zaklopíme posledním korpusem a krém rozvrstvíme na vršku i po stranách.
  • Kuchyňskou špachtlí uhladíme a vršek ozdobíme karamelovou omáčkou, která nám zbyla.
  • Nejlepší je použít fantazii a rozetřít ji jemně do kruhu, nebo s ní dort pocákat, zkrátka tak, jak se nám to bude líbit.
  • Nahoru umístíme obě hrušky, naaranžujeme k nim skořici s bobkovými listy a dáme do lednice vychladit.

Zdroj receptu: https://thecakeblog.com

(Visited 7 times, 1 visits today)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.