
Letní teploty se často postarají o to, že nemáme chuť na žádné těžké či vařené jídlo. V takovém případě přicházejí na řadu různé pokrmy studené kuchyně, které nás zasytí a přitom nám po nich nebude těžko od žaludku.
Většinou je nejlepší volbou nějaký lehký zeleninový či ovocný salát, nebo kombinace obojího. Já jsem si pro Vás připravila jednoduchý a přitom úžasně svěží okurkový salát, který potěší vaše chuťové buňky.
Co budete potřebovat?
- 3 – 4 lžíce sezamových semínek
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 – 3 lžíce olivového oleje
- Šťávu z půlky citronu
- 1 salátovou okurku
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 svazky ředkviček
- Sůl
- Pepř
Nejdříve si na suché pánvi zlehka opražte sezamová semínka, dejte stranou. Do misky dejte ocet, olej, cukr a zhruba 3/4 opražených sezamových semínek, vše pečlivě promíchejte.
Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Okurku důkladně omyjte, osušte, rozkrojte podélně na polovinu a nakrájejte na slabé plátky. Očistěte cibuli i ředkvičky, a společně je nakrájejte na kolečka (cibuli i se zelenou natí, pokud není zvadlá).
Dejte vše do větší mísy, zalijte připraveným dresinkem, osolte, opepřete a ještě naposledy promíchejte. Při servírování pak salát ještě ozdobte opraženým sezamem, který jste si dali stranou. Kdo chce, může salát ozdobit řeřichou, ale není to nutné.
Přidejte odpověď