Kedluben je plný důležitých vitamínů a minerálů, včetně vitaminu K, který je vzácný. Naši předkové na něj nedali dopustit při posílení zubů.
Co obsahuje?
- Karoten
- Vitamin K
- Vitamin E + C
- Vitaminy skupiny B
- Železo
- Jód
- Kobalt
- Stříbro
- Měď
- Selen
V kedlubně je také obsažena látka, jež urychluje vyprázdnění žaludku. Kedlubna je dobrá i pro diabetiky, neboť dobře snášejí cukry, které obsahuje.
Kedlubna v kuchyni
Kedlubna je bezesporu nejlepší v syrovém (čerstvém) stavu, ale skvělá je i po tepelné úpravě.
- Vařená
- Zapečená
- Osmažená na troše oleje
- Do zeleninových salátů
- Obalovaná v trojobalu a smažená
- Plněná
- Nakyselo (jako zelí)
- Dušený
- Do pomazánek, příkrmů
- Zkuste si z kedlubny připravit bramborák, uvidíte, že si pochutnáte
Kedlubna není skvělá jen díky své dobré chuti, ale také pro své pozitivní účinky na naše zdraví.
Na co pomáhá?
- Podpora krvetvorby (díky železu)
- Zdravá pokožka
- Pěkné vlasy
- Spuštění látkové přeměny
- Ochrana před volnými radikály (pomocí selenu)
- Arterioskleróza
- Zvýšení odolnosti vůči stresu
- Lepší soustředění
- Prevence proti infekci (díky obsahu vitaminu C)
Kedlubna je vhodná při redukční dietě, neboť má málo kalorií (na 100 g jen 50 kcal). Obsažené sloučeniny síry pomáhají proti bakteriím.
Vitamin K, který je v kedlubně také přítomen, je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení, zároveň je nezbytný pro správné fungování ledvin a jater.
V neposlední řadě pomáhá na zlepšení zažívání a uvolnění zácpy a to díky vysokému obsahu vlákniny.
Přidejte odpověď