Kedlubna – jak prospívá

Kedluben je plný důležitých vitamínů a minerálů, včetně vitaminu K, který je vzácný. Naši předkové na něj nedali dopustit při posílení zubů.

Co obsahuje?

  • Karoten
  • Vitamin K
  • Vitamin E + C
  • Vitaminy skupiny B
  • Železo
  • Jód
  • Kobalt
  • Stříbro
  • Měď
  • Selen

V kedlubně je také obsažena látka, jež urychluje vyprázdnění žaludku. Kedlubna je dobrá i pro diabetiky, neboť dobře snášejí cukry, které obsahuje.

Kedlubna v kuchyni

Kedlubna je bezesporu nejlepší v syrovém (čerstvém) stavu, ale skvělá je i po tepelné úpravě.

  • Vařená
  • Zapečená
  • Osmažená na troše oleje
  • Do zeleninových salátů
  • Obalovaná v trojobalu a smažená
  • Plněná
  • Nakyselo (jako zelí)
  • Dušený
  • Do pomazánek, příkrmů
  • Zkuste si z kedlubny připravit bramborák, uvidíte, že si pochutnáte

Kedlubna není skvělá jen díky své dobré chuti, ale také pro své pozitivní účinky na naše zdraví.

Na co pomáhá?

  • Podpora krvetvorby (díky železu)
  • Zdravá pokožka
  • Pěkné vlasy
  • Spuštění látkové přeměny
  • Ochrana před volnými radikály (pomocí selenu)
  • Arterioskleróza
  • Zvýšení odolnosti vůči stresu
  • Lepší soustředění
  • Prevence proti infekci (díky obsahu vitaminu C)

Kedlubna je vhodná při redukční dietě, neboť má málo kalorií (na 100 g jen 50 kcal). Obsažené sloučeniny síry pomáhají proti bakteriím.

Vitamin K, který je v kedlubně také přítomen, je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení, zároveň je nezbytný pro správné fungování ledvin a jater.

V neposlední řadě pomáhá na zlepšení zažívání a uvolnění zácpy a to díky vysokému obsahu vlákniny.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.