Bílý čaj – účinný životabudič

Rate this post

Bílý čaj u nás byl ještě nedávno velkou neznámou, neboť se stále mluví o černém čaji, zeleném čaji nebo o různých ovocných čajích. O bílém čaji však většinou nepadla ani zmínka. Což je velká škoda, neboť podle odborníků je bílý čaj naprosto vynikajícím životabudičem, který nás dokáže snadno nakopnout.

Jak se bílý čaj získává?

Bílý čaj se připravuje z mladých lístků a pupenů čajovníků, jež se napaří a pak se suší.  Pokud chce pěstitel zabránit tomu, aby pupeny před sklizní zezelenaly, musí je chránit před přímým sluncem.

Rozdíl mezi výrobou bílého čaje a ostatních druhů je v tom, že u bílého čaje se sklizené listy nezahřívají, nikdy neprojdou kvašením neboli fermentací (pouze se napaří) a pak usuší na vzduchu. Díky tomu se v bílém čaji udrží látky, jež prospívají našemu zdraví. Jsou to tzv. katechiny, což jsou přírodní antibakteriální látky, které se získávají právě z listů čajovníku a při kontaktu s bakteriemi je dokážou zneškodnit. Bílý čaj obsahuje až 3krát více katechinů než zelený čaj.

Účinky bílého čaje

  • Zabraňuje zvyšování hladiny cukru v krvi
  • Chrání před vznikem zubního kazu
  • Snižuje riziko rakoviny
  • Pomáhá s posílením imunitního systému

Dělení bílého čaje podle kvality

Každý výhonek listu má ochmýřený koneček, což je pro tento druh čaje typické. Tomuto chmýří se říká tipsy a na jeho množství je závislé rozdělení čaje. Bílý čaj se dělí na 3 druhy (Yin Zhen, Pai Mu Tan a Shou Mee).

Yin Zhen – je ze všech tří druhů nejkvalitnější a tvoří jej jen ty tipsy, které mají stanovenu určitou velikost.

Pai Mu Tan – co se týká kvality, zaujímá tento druh čaje druhé místo. Vyrábí se z listů, které mají vysoký obsah tipsů střední velikosti.

Shou Mee – tento druh už obsahuje i tmavší listy, které obsahují menší tipsy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.