Zásady chování při stolování ve společnosti

V dřívějších dobách bylo chování u stolu striktně dodržováno do sebemenšího detailu, dnes je to již o něco mírnější. Pravidla se sice občas mění, ale stále se najde spousta lidí, kteří je uznávají a snaží se je naučit co nejlépe a proniknout do všech přísně tajných zásad etiky pro stolování.

Naše vychování, to jak se umíme chovat ve společnosti i míra naší zdvořilosti, vše lze poznat z toho, jakým způsobem se chováme u stolu. Lidé budou sledovat, jak sedíte, jakým způsobem uchopíte vidličku, jak zvednete nůž ze stolu, jak s příborem zacházíte a mnoho dalšího.

Správné zasednutí ke stolu

V lepší společnosti je zvykem, že muži vstanou vždy, když některá z dam vstane od stolu, bez ohledu na to, jestli je to jeho manželka či žena kamaráda.  Stejně tak si žádný muž nemá sednout, dokud všechny ženy nesedí u stolu. Teprve, když se posadí poslední, smí si muži sednout. Naproti tomu, kdykoliv se během jídla zvedne od stolu muž či k němu přijde jiný, ženy mohou zůstat bez problémů sedět.

Kam s rukama?

Rozhodně s nimi nepoťukávejte po stole, neosahávejte všechny příbory, nehrajte si se skleničkami a podobně. Během jídla nechte ruce volně podél těla. O stůl se opírejte jemně a maximálně do poloviny Vašeho předloktí. Pamatujte si, že na stole smí být jen ruce, nikdy na něj nepokládejte i lokty.

Správný příbor

To bývá velkým problémem pro řadu jedinců, kteří si nepamatují, na co se který příbor používá. Pokud mezi ně také patříte, pak bude bohatě stačit, když si budete neustále opakovat, že vždy je na řadě jako první ten příbor, který leží nejdál od talíře.

K těm dalším se dostanete postupně. Kdo si není jistý, může nenápadně pohlédnout, jaký příbor bere partner u stolu. Jestliže je tabule připravená tak jak má, nemůžete na pořadí příboru nic zkazit, neboť jejich návaznost poznáte snadno.

Použití ubrousku

Rozhodně není dobré sednout ke stolu a ubrousek si hned zasunout za límec. Decentně ho rozklepněte a rozložený položte na Váš klín. Nemusíte samozřejmě hned, stačí, až když uvidíte, že Vám nesou první chod. Jediná situace, kdy je dovoleno mít ubrousek kolem krku, je tehdy, objednáte-li si k jídlu humra, jinak ne.

Kdo si chce v průběhu jídla otřít ústa, použije samozřejmě ubrousek, který pak vrací zpátky na klín přeložený. Jakmile dojíte a chystáte se odejít od stolu, odložte ubrousek vlevo vedle sebe, pokud možno složený. Nevhodné je ho jen tak zmuchlaný hodit na stůl či dokonce na talíř.

Přerušení či dokončení jídla

Jestli budete potřebovat během jídla z jakéhokoliv důvodu jeho konzumaci přerušit, musíte příbor odložit na talíř tak, že bude ležet křížem. Pak si teprve můžete udělat přestávku. Tímto gestem dáte najevo personálu, který obsluhuje, že jste pouze jídlo přerušili a až si odpočinete nebo odskočíte, tak budete chtít pokračovat.

Když ho položíte rovnoběžně vedle sebe, je to pro číšníka znamení toho, že už jste dojedli a on talíře a příbory odklidí. Mnoho lidí si toto odkládání příboru stále plete a dochází pak k nechtěným konfliktům s odneseným talířem, kde bylo nedojedené jídlo.