
Patříte mezi ty šťastlivce, kterým se na zahrádce urodilo hodně rybízu, a teď přemýšlíte, jak ho využít? Kromě různých marmelád či ovocných šťáv, můžete připravit nějaký chutný koláč, případně buchtu. Zkuste třeba rychlou hrníčkovou bublaninu, která není nijak náročná na přípravu a chutná skvěle.
Jaké suroviny budete potřebovat?
- 3 polévkové lžíce oleje
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1 hrnek mléka
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 vajíčka
- 1 panák (malá sklenička) kávového likéru
Na dozdobení: moučkový cukr, marmeláda, šlehačka.
Nejdříve si z bílků a špetky cukru připravte tuhý sníh. Do další mísy dejte žloutky s cukrem a vymíchejte do pěny. K tomu prosejte hladkou i polohrubou mouku s kypřícím práškem, přilijte olej s mlékem a vše důkladně promíchejte. Jakmile bude těsto hladké, vmíchejte do něj opatrně sníh z bílků.
Plech vyložte pečícím papírem (můžete ho také vymazat tukem a vysypat moukou), nalijte do něj těsto a celý povrch pak ozdobte rybízem. Vložte do trouby předehřáté na 180°C. Hotovou bublaninu odložte stranou a počkejte, než trochu vychladne. Poté nakrájejte na stejně velké kousky (případně plátky, pokud dáte bublaninu do vyšší formy).
Před servírováním ozdobte každý kousek džemem (marmeládou) a šlehačkou. Kdo nechce, může místo toho použít moučkový cukr na posypání.
Přidejte odpověď