Bábovka ze šlehačky

Rate this post

Šlehačka je v kuchyni zcela nepostradatelná, neboť je to oblíbená ozdoba mnoha sladkých pokrmů, ať už jde o zmrzlinový pohár, nebo čerstvé ovoce (třeba oblíbené jahody se šlehačkou), zákusek v podobě karamelového větrníku se šlehačkou či některý z oblíbených dortů (např. dort Florida). Šlehačka se však využívá i při přípravě teplých moučníků. Já jsem si pro Vás připravila rychlou a velmi snadnou bábovku, která je chuťově skvělá a zvládne jí opravdu každý.

Co budete potřebovat?

  • 4 vejce
  • 180 g cukru krystal
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml šlehačky
  • 1prášek do pečiva
  • Citronová kůra z půlky citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa na mramor

Do nádoby nalijte šlehačku, přidejte špetku cukru krystal a vyšlehejte tak, aby měla šlehačka středně tuhou konzistenci (nesmí být příliš tuhá). Do mísy rozklepněte vejce, zasypte krystalovým i vanilkovým cukrem a společně utřete do pěny. Přisypte mouku s kypřícím práškem, citronovou kůru, promíchejte a nakonec přidejte ušlehanou šlehačku. Jemně, ale důkladně promíchejte, aby bylo těsto hladké.

Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní 2/3 těsta a do zbývající třetiny přidejte kakao a trochu mléka. Zamíchejte a přilijte do formy na světlé těsto a pomocí vařečky zlehka promíchejte, aby vznikl mramor. Stačí jen několik tahů vařečkou.

Vložte do trouby předehřáté na 170°C a pečte zhruba 30 až 40 minut. Jakmile máte upečeno, nechte bábovku chvilku odpočinout na prkénku a poté jí opatrně vyklopte a pocukrujte moučkovým cukrem. Skvělá je také s polevou (čokoládová, citronová).

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.