Období zavařování ještě zdaleka neskončilo, ať už jde o ovoce nebo zeleninu. Kdo by nemiloval zeleninové směsi, které si jen tak přihodíme k pečenému masíčku, či využijeme jako základ do salátů a polévek. Jednu takovou jsem pro vás nedávno objevila, není složitá na přípravu ani náročná na ingredience.
Co budete potřebovat?
- 500 g čerstvé mrkve
- 500 g kedlubny
- 200 g petržele
- 500 g řapíkatého celeru
- 1 svazek petrželové natě
- Voda
- Sůl
Mrkev, kedlubny i petržel očistěte, řapíkatý celer zbavte zelených listů a vše opláchněte. Potom všechnu zeleninu nakrájejte na stejné kousky o velikosti asi 3 cm. Osolenou vodu přiveďte k varu a nakrájenou zeleninu v ní krátce blanšírujte. Poté jí pomocí malého cedníku přendejte do studené vody a na chvilku zchlaďte. Pak jí přeceďte a nechte oschnout.
Svazek petrželové natě důkladně propláchněte, rozdělte na polovinu a každou půlku svažte. Připravte si dvě středně velké sklenice, do každé dejte jeden svazek petržele a postupně navrstvěte zeleninu. Svařte 1 litr vody s 1 lžičkou soli a zeleninu ve sklenici zalijte, zhruba 1 cm pod okraj sklenice. Pečlivě uzavřete víčkem a sterilujte při 115°C.
Přidejte odpověď