TOP 5 receptů na vánoční cukroví

Rate this post

Přemýšlíte, jaké druhy cukroví budete na Vánoce připravovat a jestli nemáte dost receptů?

Držíte se jen klasiky nebo zkoušíte i jiné receptury, po kterých se jen zapráší?

Vánoce máme neodmyslitelně spojené s pečením vánočního cukroví a každá hospodyňka se snaží vždy vykouzlit co nejlepší druhy, na kterých si pochutná její rodina, přátelé i nečekaní hosté, například kolegové z práce. Pokud hledáte zajímavé nápady na cukroví, určitě se vám naše recepty budou zamlouvat a některý z nich vyzkoušíte. Ostatně vánoční svátky jsou skoro za dveřmi.

Kakaové pracičky s kokosem

Klasické pracny s kakaem milujeme a rok co rok je pravidelně připravujeme. Proč ale nezkusit pracičky s kokosem, který kakau statečně sekunduje?

INGREDIENCE:

  • 250 g hladké mouky
  • 90 g cukru moučka
  • 125 g másla (Hery)
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 200 g strouhaného kokosu

POSTUP:

  1. Připravíme si mísu a do ní prosejeme mouku s moučkovým cukrem a kakaem.
  2. Uprostřed si uděláme důlek a dáme do něj změklý tuk, který pokrájíme na kostičky.
  3. K tomu přidáme celá vejce, kokos a vypracujeme hladké těsto.
  4. Mísu zakryjeme potravinovou folií a těsto dáme na 40 minut odležet do lednice.
  5. Nachystáme si formičky (klasické nebo silikonové) a odleželé těsto do nich po po částech vtlačujeme a takto je naskládáme na plech.
  6. Troubu předehřejeme na 170°C a vložíme plech s formičkami.
  7. Pečeme zhruba 15 minut, ale záleží na tom, jakou máme troubu. Lepší je vyzkoušet těsto špejlí, jestli se nelepí a je hotové.
  8. Hotové pracičky ještě horké vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
  9. Vychladlé cukroví naskládáme do krabice či plechovky na cukroví a uložíme do chladu k odležení.
  10. Kdo chce, může, je horké obalit v moučkovém cukru s vanilkou, ale není to nutné. Bohatě stačí je před servírováním pocukrovat.

Vánoční medovníčky

Zdroj: http://apetitonline.cz

Kdo by nemiloval klasický kulatý velký medovník, který je tak dokonalý a lahodný, že vám jeden kousek nestačí. Toto je taková miniaturní verze, kterou rozhodně musíte vyzkoušet. Ochutnejte první, protože pak už na vás nezbude.

INGREDIENCE1:

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 120 g medu
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody

INGREDIENCE2:

  • 1 karamelizované Salko
  • 1 máslo
  • mleté vlašské ořechy na obalení
  • švestková povidla nebo pikantní marmeláda

POSTUP:

  1. Mouku prosejeme do mísy s moučkovým cukrem, přidáme změklé máslo, vejce, jedlou sodu a med.
  2. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 24 hodin odpočívat do lednice.
  3. Následující den těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka.
  4. Plech vyložíme pečícím papírem, naskládáme na něj kolečka a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
  5. Pečeme tak dlouho, dokud nezískají zlatavou barvu.
  6. Po upečení necháme kolečka vychladnout a poté k sobě vždy 3 spojíme dohromady.
  7. Než kolečka vychladnou, připravíme si krém a to tak, že vyšleháme Salko a potom do něj ještě zašleháme máslo.
  8. Pár koleček si dáme stranou a uděláme z nich drť, kterou rozmícháme s mletými vlašskými ořechy.
  9. Na spodní kolečka namažeme povidla nebo pikantní marmeládu.
  10. Zakryjeme druhým kolečkem, na které rozetřeme připravený karamelový krém a přiklopíme třetím kolečkem.
  11. Jakmile máme spojeno, potřeme krémem boky každého medovníčku a poté ho obalíme v drti s ořechy.
  12. Uložíme a necháme zhruba týden uležet. Jsou opravdu vynikající.

Mandlové vanilkové rohlíčky

Bez klasických vanilkových rohlíčků, by to nebyly ty pravé Vánoce. Nejčastěji je děláme z vlašských ořechů, ale můžeme použít i lískové. Už jste je někdy zkoušeli z mandlí?

INGREDIENCE:

  • 280 g hladké mouky
  • 220 g hery
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mandlí
  • Moučkový a vanilkový cukr na obalení

POSTUP:

  1. Mandle hodíme do mixéru a zapneme na maximum, aby z nich byl jemnější či hrubší prášek, záleží na mixéru.
  2. Mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme mandle, změklou heru a vypracujeme hladké těsto.
  3. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na jednu až dvě hodiny do lednice, aby si těsto odpočinulo.
  4. Potom odebíráme kousky těsta a tvarujeme z něj stejně velké rohlíčky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 150 – 160°C a pečeme zhruba 12 – 15 minut.
  6. Ihned po vyjmutí z trouby je ještě horké obalíme v moučkovém cukru, který smícháme s vanilkovým.

Vínové cukroví

Myslíte, že bílé víno je dobré jen k dobrému jídlu nebo když třeba pořádáte dýchánek s kamarádkami nebo posezení s přáteli? Pokud jste doposud vínové cukroví nezkoušeli, určitě to udělejte, protože je to opravdová pochoutka.

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g Hery
  • 12 – 14 lžic bílého vína
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

POSTUP:

  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme změklou heru a nakonec přilijeme víno.
  2. Vypracujeme hladké těsto, které nesmí být suché, naopak musí být hezky vláčné.
  3. Pokud bude potřeba, klidně ještě můžeme víno přidat.
  4. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice.
  5. Necháme do druhého dne odležet a teprve potom zpracováváme.
  6. Vyválíme plát o síle asi 0,4 cm a z něj vykrajujeme různé tvary podle libosti.
  7. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme asi 10 minut.
  9. Upečené cukroví musí zůstat světlé, ale ne syrové.
  10. Ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
  11. Po tomto cukroví se jen zapráší.

Čokoládové hrudky

Zdroj: http://www.igurmet.cz

Kdo by nemiloval cokoliv, v čem je obsažená čokoláda, bez ohledu na to, jestli je mléčná, bílá, hořká nebo jakkoliv ochucená. Zkuste ochutnat čokoládové hrudky, které obsahují oblíbené pochoutky jako mandlové lupínky.

INGREDIENCE:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g kukuřičných lupínků (můžeme nahradit müsli)
  • 40 g másla
  • 100 g mandlových lupínků
  • 3 lžíce cukru

POSTUP:

  1. Na plotnu dáme hrnec s vodou a do něj mísu na vodní lázeň.
  2. Do mísy hodíme máslo, čokoládu i cukr a necháme rozpustit.
  3. Jakmile se tyto tři ingredience spojí, můžeme mísu odstavit.
  4. Po částech začneme přisypávat kukuřičné a mandlové lupínky.
  5. Pečlivě promícháváme, až dokud nebude vše obalené čokoládou.
  6. Potom si připravíme plech nebo třeba tác a dáme na něj pečicí papír.
  7. Pomocí lžičky na něj klademe malé hromádky.
  8. Když máme hotovo, dáme vše zatuhnout přes noc do chladničky.
  9. Následující den můžeme servírovat ke kávě nebo jako malou chuťovku třeba po obídku.

Máte nějaký oblíbený recept, o který byste se chtěl podělit?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.