
Přemýšlíte, jaké druhy cukroví budete na Vánoce připravovat a jestli nemáte dost receptů?
Držíte se jen klasiky nebo zkoušíte i jiné receptury, po kterých se jen zapráší?
Vánoce máme neodmyslitelně spojené s pečením vánočního cukroví a každá hospodyňka se snaží vždy vykouzlit co nejlepší druhy, na kterých si pochutná její rodina, přátelé i nečekaní hosté, například kolegové z práce. Pokud hledáte zajímavé nápady na cukroví, určitě se vám naše recepty budou zamlouvat a některý z nich vyzkoušíte. Ostatně vánoční svátky jsou skoro za dveřmi.
Kakaové pracičky s kokosem
Klasické pracny s kakaem milujeme a rok co rok je pravidelně připravujeme. Proč ale nezkusit pracičky s kokosem, který kakau statečně sekunduje?
INGREDIENCE:
- 250 g hladké mouky
- 90 g cukru moučka
- 125 g másla (Hery)
- 1 vejce
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 200 g strouhaného kokosu
POSTUP:
- Připravíme si mísu a do ní prosejeme mouku s moučkovým cukrem a kakaem.
- Uprostřed si uděláme důlek a dáme do něj změklý tuk, který pokrájíme na kostičky.
- K tomu přidáme celá vejce, kokos a vypracujeme hladké těsto.
- Mísu zakryjeme potravinovou folií a těsto dáme na 40 minut odležet do lednice.
- Nachystáme si formičky (klasické nebo silikonové) a odleželé těsto do nich po po částech vtlačujeme a takto je naskládáme na plech.
- Troubu předehřejeme na 170°C a vložíme plech s formičkami.
- Pečeme zhruba 15 minut, ale záleží na tom, jakou máme troubu. Lepší je vyzkoušet těsto špejlí, jestli se nelepí a je hotové.
- Hotové pracičky ještě horké vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
- Vychladlé cukroví naskládáme do krabice či plechovky na cukroví a uložíme do chladu k odležení.
- Kdo chce, může, je horké obalit v moučkovém cukru s vanilkou, ale není to nutné. Bohatě stačí je před servírováním pocukrovat.
Vánoční medovníčky

Kdo by nemiloval klasický kulatý velký medovník, který je tak dokonalý a lahodný, že vám jeden kousek nestačí. Toto je taková miniaturní verze, kterou rozhodně musíte vyzkoušet. Ochutnejte první, protože pak už na vás nezbude.
INGREDIENCE1:
- 500 g hladké mouky
- 120 g másla
- 120 g medu
- 120 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
INGREDIENCE2:
- 1 karamelizované Salko
- 1 máslo
- mleté vlašské ořechy na obalení
- švestková povidla nebo pikantní marmeláda
POSTUP:
- Mouku prosejeme do mísy s moučkovým cukrem, přidáme změklé máslo, vejce, jedlou sodu a med.
- Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 24 hodin odpočívat do lednice.
- Následující den těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka.
- Plech vyložíme pečícím papírem, naskládáme na něj kolečka a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
- Pečeme tak dlouho, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Po upečení necháme kolečka vychladnout a poté k sobě vždy 3 spojíme dohromady.
- Než kolečka vychladnou, připravíme si krém a to tak, že vyšleháme Salko a potom do něj ještě zašleháme máslo.
- Pár koleček si dáme stranou a uděláme z nich drť, kterou rozmícháme s mletými vlašskými ořechy.
- Na spodní kolečka namažeme povidla nebo pikantní marmeládu.
- Zakryjeme druhým kolečkem, na které rozetřeme připravený karamelový krém a přiklopíme třetím kolečkem.
- Jakmile máme spojeno, potřeme krémem boky každého medovníčku a poté ho obalíme v drti s ořechy.
- Uložíme a necháme zhruba týden uležet. Jsou opravdu vynikající.
Mandlové vanilkové rohlíčky
Bez klasických vanilkových rohlíčků, by to nebyly ty pravé Vánoce. Nejčastěji je děláme z vlašských ořechů, ale můžeme použít i lískové. Už jste je někdy zkoušeli z mandlí?
INGREDIENCE:
- 280 g hladké mouky
- 220 g hery
- 80 g moučkového cukru
- 100 g mandlí
- Moučkový a vanilkový cukr na obalení
POSTUP:
- Mandle hodíme do mixéru a zapneme na maximum, aby z nich byl jemnější či hrubší prášek, záleží na mixéru.
- Mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme mandle, změklou heru a vypracujeme hladké těsto.
- Mísu zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na jednu až dvě hodiny do lednice, aby si těsto odpočinulo.
- Potom odebíráme kousky těsta a tvarujeme z něj stejně velké rohlíčky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do trouby předehřáté na 150 – 160°C a pečeme zhruba 12 – 15 minut.
- Ihned po vyjmutí z trouby je ještě horké obalíme v moučkovém cukru, který smícháme s vanilkovým.
Vínové cukroví
Myslíte, že bílé víno je dobré jen k dobrému jídlu nebo když třeba pořádáte dýchánek s kamarádkami nebo posezení s přáteli? Pokud jste doposud vínové cukroví nezkoušeli, určitě to udělejte, protože je to opravdová pochoutka.
INGREDIENCE:
- 500 g hladké mouky
- 500 g Hery
- 12 – 14 lžic bílého vína
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
POSTUP:
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme změklou heru a nakonec přilijeme víno.
- Vypracujeme hladké těsto, které nesmí být suché, naopak musí být hezky vláčné.
- Pokud bude potřeba, klidně ještě můžeme víno přidat.
- Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice.
- Necháme do druhého dne odležet a teprve potom zpracováváme.
- Vyválíme plát o síle asi 0,4 cm a z něj vykrajujeme různé tvary podle libosti.
- Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme asi 10 minut.
- Upečené cukroví musí zůstat světlé, ale ne syrové.
- Ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Po tomto cukroví se jen zapráší.
Čokoládové hrudky

Kdo by nemiloval cokoliv, v čem je obsažená čokoláda, bez ohledu na to, jestli je mléčná, bílá, hořká nebo jakkoliv ochucená. Zkuste ochutnat čokoládové hrudky, které obsahují oblíbené pochoutky jako mandlové lupínky.
INGREDIENCE:
- 200 g hořké čokolády
- 200 g kukuřičných lupínků (můžeme nahradit müsli)
- 40 g másla
- 100 g mandlových lupínků
- 3 lžíce cukru
POSTUP:
- Na plotnu dáme hrnec s vodou a do něj mísu na vodní lázeň.
- Do mísy hodíme máslo, čokoládu i cukr a necháme rozpustit.
- Jakmile se tyto tři ingredience spojí, můžeme mísu odstavit.
- Po částech začneme přisypávat kukuřičné a mandlové lupínky.
- Pečlivě promícháváme, až dokud nebude vše obalené čokoládou.
- Potom si připravíme plech nebo třeba tác a dáme na něj pečicí papír.
- Pomocí lžičky na něj klademe malé hromádky.
- Když máme hotovo, dáme vše zatuhnout přes noc do chladničky.
- Následující den můžeme servírovat ke kávě nebo jako malou chuťovku třeba po obídku.
Máte nějaký oblíbený recept, o který byste se chtěl podělit?
Přidejte odpověď