
Umíte správně připravit linecké nebo perníkové těsto?
Rádi ochutnáváte všechno cukroví, ale příprava základního těsta je pro vás španělská vesnice?
Přestože v obchodech pořídíte již hotová těsta na téměř všechny základní druhy vánočního cukroví, nikdy se nemohou vyrovnat těm, která si připravíme doma. Přesně víte, jak kvalitní ingredience jsme na jeho výrobu použili, co jsme tam dali a hlavně, že tam nejsou žádná nežádoucí éčka.
My jsme se rozhodli vám přiblížit 4 základní a často používané druhy těsta, která by o žádných Vánocích rozhodně neměla chybět. K mým favoritům patří linecké těsto a medové těsto, ale máte tu i další recepty.
Linecké těsto
Klasika, na kterou nedám dopustit. Vánoční svátky bez lineckého cukroví je to samé, jako jahody bez šlehačky, prostě to není ono. Běžně se plní různými pikantními marmeládami, ale také krémem. Oblíbená je také čokoládová poleva nebo jen tak pocukrovat.
Ingredience:
- 22 dkg hladké mouky
- 2 žloutky
- 14 dkg másla
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 7 dkg cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem a přisypeme kypřicí prášek.
- Přidáme změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto.
- Můžeme ho ihned zpracovávat nebo uložit do ledničky, to je individuální.
Perníkové těsto
Vánoční perníkové těsto je neodmyslitelnou součástí každých svátků. Perníčky totiž nejen konzumujeme, ale také je používáme jako ozdoby na stromeček. Největší zábava je rozhodně samotné zdobení perníčků.
Ingredience:
- 600 dkg hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 150 g másla
- 3 vejce
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky citronové kůry
Postup:
- Připravíme si mísu a prosejeme do ní mouku s cukrem.
- Přisypeme sodu, hřebíček, citronovou kůru, jedlou sodu a promícháme všechny sypké suroviny.
- Med trochu nahřejeme, aby byl tekutější a spolu se změklým máslem a vajíčky přidáme do mísy.
- Všechny suroviny velmi důkladně zpracujeme, aby vzniklo hladké těsto, které nelepí.
- Pokud by se nám stalo, že bude lepit, přisypeme ještě trochu mouky.
- Správnou konzistenci těsta poznáme podle toho, že se krásně leskne a nedrolí se.
- Hotové těsto je dobré nechat do druhého dne odpočinout v lednici zabalené do mikrotenového sáčku nebo folie.
- Zhruba hodinu předtím, než chceme začít s pečením perníčků, je dobré těsto vyndat a nechat v kuchyni na stole, aby mělo pokojovou teplotu.
- Peče se v troubě předehřáté na 170°C.
Kakaové těsto
Vánoční cukroví plné kakaa je skvělou volbou k odpolednímu čaji. Toto kakaové těsto se jednoduše připravuje a skvěle se s ním pracuje. Určitě by na seznamu těst, která hodláte na Vánoce připravit, nemělo chybět.
Ingredience:
- 160 g másla
- 2 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 g solamylu
- 80 g cukru moučka
- 160 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
Postup:
- Do mísy nebo na vál vsypeme prosátou mouku s moučkovým cukrem.
- Přidáme solamyl, kakao, skořici, hřebíček a promísíme.
- Do sypkých surovin přihodíme změklé máslo, žloutky a postupně zpracujeme v hladké těsto.
- To pak zabalíme do potravinové folie a necháme v chladničce odležet přes noc.
- Kakaové těsto se pak jen rozválí, vykrájí a upeče v troubě vyhřáté na 170 – 175°C.
- Toto těsto je velmi chutné, dobře se s ním pracuje, nelepí se a také neláme.
- Cukroví připravené z kakaového těsta můžeme slepovat marmeládou, krémem nebo třeba čokoládovou pomazánkou.
Základní medové těsto
Existuje několik variant medového těsta, které se liší jen tím, že se použijí jiné suroviny. Občas je odlišný i způsob přípravy nebo se nahradí z části základní suroviny. Výsledek ale vždy stojí za to.
Ingredience:
- 1 100 g hladké mouky
- 500 g cukru krupice
- 450 ml vody
- 250 g kvalitního medu
- 25 g marmelády
- 15 g perníkového koření (skořice, nové koření, badyán, anýz)
Postup:
- Začneme tím, že si připravíme velký hrnec, nasypeme do něj 50 g cukru a necháme roztavit na karamel.
- Do jiného hrnce dáme vodu, a jakmile téměř dosáhne bodu varu, přelijeme jí ke karamelu.
- Začneme míchat a pomalu přisypáváme zbývající cukr.
- Potom přidáme med s marmeládou, promícháme a celou směs necháme přejít varem.
- Hrnec odstavíme a necháme pořádně zchladnout, zhruba až na 30°C.
- Do vychladlé směsi přidáme mouku s kořením a vypracujeme těsto.
- Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme do chladu na 1 týden.
- Teprve potom je těsto připravené ke zpracování.
Také milujete vůni perníčků a dalšího oblíbeného cukroví?
Přidejte odpověď