
Honí vás mlsná, ale nebaví vás žádné zdlouhavé přípravy a pečení?
Co když vám bude na dobrou buchtu stačit půl hodinka?
Dnešní uspěchaná doba nás naučila vařit i péct co nejrychleji, nejjednodušeji a pokud možno levně. Spousta lidí je ráda, když si najde čas na rychlý oběd, malou svačinu nebo třeba i večeři. Občas nás ale přepadne chuť na něco sladkého a většinou příliš neholdujeme kupovaným hotovkám, jako jsou bábovky, rolády a podobně.
Ty totiž bývají z velké části plné éček a také často až nesnesitelně sladké. V takovou chvíli je dobré mít po ruce rychlé recepty na buchty a máme vystaráno. Připravili jsme pro vás 5 rychlých receptů, o nichž jsme si jisti, že si zaslouží vaši pozornost.
Cuketová buchta

Cukety jsou univerzální zeleninou, která se dá používat jak na sladké, tak slané pochoutky. Je vynikající na bramborák, do buchet, ale také třeba plněná atd.
INGREDIENCE:
- 2 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 3 vejce
- 2 hrnky strouhané cukety (oloupané, bez pecek)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 3/4 hrnku oleje
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce mleté skořice
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
POSTUP:
- Do mísy nalijeme olej, vejce, vanilkový i krystalový cukr, citronovou šťávu a ručním šlehačem vyšleháme.
- Přihodíme cuketu, zamícháme a zasypeme hladkou moukou, ve které ještě předtím rozmícháme prášek do pečiva, sodu a skořici.
- Šlehačem vše velmi důkladně našleháme.
- Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Těsto nalijeme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme dozlatova zhruba 20 – 25 minut.
- Po upečení můžeme pocukrovat, přelít čokoládovou polevou nebo třeba namazat pikantní marmeládou. Záleží co má kdo rád.
Kefírová buchta

Kefír je pro naše zdraví prospěšný a k ochucení buchty naprosto vynikající. Buchta je vláčná, jemná a hned se po ní zapráší.
INGREDIENCE:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek kefíru
- 1 hrnek cukru moučka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1/2 lžičky skořice
- 1 kypřicí prášek do pečiva
POSTUP:
- Připravíme si mísu, prosejeme do ní mouku s moučkovým cukrem.
- Přidáme ostatní suroviny a metličkou nebo ručním šlehačem pečlivě vymícháme do hladké konzistence.
- Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do trouby předehřáté na 170°C.
- Pečeme 15 až 20 minut a potom ještě teplé pocukrujeme.
Rychlá tvarohová buchta

Listové těsto je zárukou chutné a hlavně rychle připravené buchty, která se přímo rozplývá na jazyku.
INGREDIENCE:
- 2 listová těsta na pečícím papíru (rozválená)
- 2 kostky tvarohu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 hrst rozinek
- 1 vejce
- 4 – 5 lžic moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
POSTUP:
- Těsto je hotové, takže si rovnou dáme jedno i s pečicím papírem na plech.
- Přísady na náplň rozmícháme a rozetřeme na těsto.
- Přikryjeme druhým těstem, ze kterého ovšem odstraníme pečicí papír.
- Povrch propíchneme několikrát vidličkou.
- Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme 20 – 25 minut dozlatova.
- Upečenou buchtu necháme vychladnout a potom jí pocukrujeme.
Buchta s pudinkem

Cokoliv, kde je přítomen pudink, je zárukou, že si pochutnáme a s touhle pudinkovou rychlovkou to není jiné.
INGREDIENCE:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru moučka
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1 vanilkový pudink (může být jakákoliv příchuť co máme právě doma)
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 3 vejce
- 3/4 hrnku mléka
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
POSTUP:
- Do mísy dáme nejdříve sypké suroviny a promícháme.
- Přidáme olej, vejce, mléko a vše důkladně vyšleháme.
- Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem a vlijeme těsto.
- Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme zhruba 25 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a pak pocukrujeme.
- Kdo má rád může polít čokoládovou polevou a posypat mletými oříšky nebo kokosem.
Banánová buchta

Banány sice většinou používáme do ovocných salátů nebo na studené dezerty, například zmrzlinové poháry a tomu podobné pochoutky, ale hodí se i k tepelné úpravě v podobě buchty.
INGREDIENCE:
- 2 zralé banány
- 2 vejce
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje,
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 polévková lžíce skořice
- 1 lžíce rumu
- Hrst mandlových lupínku
- čokoládová poleva + kokos na ozdobu
POSTUP:
- Do jedné mísy dáme bílky, trochu cukru a vyšleháme tuhý sníh.
- Připravíme si další mísu, rozmačkáme v ní banány, přidáme ostatní suroviny a důkladně našleháme.
- Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Těsto nalijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 25 až 30 minut.
- Po upečení ještě teplé polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem (kdo nechce, může pocukrovat).
- Potom necháme buchtu vychladnout a teprve poté krájíme.
Které ovoce máte v buchtách nejraději? Chutná vám více tvaroh nebo upřednostňujete třeba kefír?
Moc zajímavé recepty! Jsem velká buchtomilka a jsem vždy ráda za nový recept, který mohu vyzkoušet.