Rakytníkové želé

Rate this post

Přemýšlíte, co dobrého a ještě k tomu zdravého byste si mohli namazat na chléb nebo použít k přípravě rychlého a velmi chutného dezertu? Už jste někdy ochutnali želé z rakytníku?

Ingredience:

  • 1 l rakytníkové šťávy
  • 2 menší pomeranče
  • 500 g želírovacího cukru
  • Cukr krystal dle potřeby

Začneme tím, že plody rakytníku důkladně omyjeme a odšťavníme. To můžeme udělat hned dvěma způsoby. Tím prvním je použití odšťavňovače, takže máme hned čistou šťávu.

Druhým způsobem je vhození plodů do mixéru, kde je pořádně rozmixujeme, pak vezmeme hrnec, roztáhneme přes něj plátýnko, vyklopíme do něj rozmixované plody a přecedíme.

Musíme je pořádně vymačkat, aby ani kapička šťávy nepřišla nazmar. Hrnec postavíme na plotnu, přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů, přisypeme želírovací cukr a přivedeme k varu.

Vaříme do zhoustnutí a pak uděláme tzv. želírovací zkoušku – trochu směsi dáme na suchý studený talířek. Hotovou směs ochutnáme, a když se nám bude zdát moc kyselá, dosladíme jí podle potřeby krystalovým cukrem. Nakonec želé rozdělíme do připravených čistých sklenic. Jakmile je naplníme, dobře je zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Jednoduchý dezert

Přichystáme si širší sklenici, pohár nebo skleněnou misku a na dno rozdrobíme máslovou či celozrnnou sušenku, na to navrstvíme 3 – 4 polévkové lžíce bílého jogurtu (můžete použít i tvaroh), přisypeme 2 – 3 cm granoly (ideálně domácí), na to dáme vrstvu rakytníkového želé.

Zasypeme semínky, která máme nejradši (chia, dýňová, lněná atd.). Poslední vrstvu bude tvořit nastrouhaná čokoláda (bílá, mléčná nebo hořká). Kdo chce, může ještě nahoru přidat zakysanou smetanu a ozdobit ovocem (jahody, banány, maliny a podobně).

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.