Jak uchovat vlašské ořechy?

Vlašské ořechy patří spolu s dalšími druhy ořechů mezi tzv. superpotraviny, díky významnému obsahu vitaminů B a E, ale i dalších zdraví prospěšných látek, je oblíbenou pochoutkou nejen k přímé konzumaci. Používají se k přípravě mnoha pokrmů studené i teplé kuchyně. Nejrozšířenější je jejich využití při přípravě vánočního cukroví, neboť bez vlašských ořechů by cukroví nebylo tak dokonalé.

Chcete-li mít vlašské ořechy k dispozici po celý rok a nejen na vánoce, musíte je správně uchovávat, bez ohledu na to, jestli jsou to ořechy z vaší zahrádky nebo koupené u pěstitelů či v obchodech.

Jaké způsoby můžeme použít k uchování?

  • sušení
  • zamrazení
  • zavaření
  • nakládání
  • skladování v lednici

Co musí ořechy před uskladněním splňovat?

  • musí být dobře proschlé
  • bez zápachu
  • nesmí být poškozené
  • nesmí na nich být stopy plísně

Zpracování ořechů před uskladněním?

To hlavní je, nechat je důkladně proschnout. Pečlivě je očistěte (nejlépe v latexových rukavicích, neboť ořechy barví), poté je vložte do síťového pytle (klasický pytel, v němž se kupují třeba brambory nebo cibule), a pověste. K sušení musíte vybrat suché a teplé místo.

  • Ořechy nechte zavěšené zhruba 6 týdnů, aby opravdu dobře proschly.
  • Teplota by během sušení neměla přesáhnout 25°C.

Při vyšších teplotách mohou ořechy oxidovat, což by mělo za následek jejich zhořknutí, zároveň by přišly o svou charakteristickou jemnou a příjemnou chuť. Kdyby k tomu došlo, jsou ořechy v takovém případě zralé na vyhození, neboť se již nedají použít.

Ořechy v medu

Tento způsobe uchování je vhodný zejména pro milovníky sladkého. Med a ořechy jsou přímo dokonalou kombinací chutí.

  • Připravte si čistou sklenici, nasypte do ní vyloupané vlašské ořechy a zalijte je medem, trochu promíchejte a uzavřete. Poměr medu a ořechů by měl být 1:1.

Uchování v mrazáku

Jakmile jsou ořechy dobře vysušené, můžete je bez problému uložit do mrazáku. Díky teplotě pod bodem mrazu, která se nemění, je možné ořechy v mrazáku uchovat zhruba 9 měsíců. Nemusíte se bát, že by se tím znehodnotily, nebo změnily chuť či kvalitu.

Ořechy, které vyndáte z mrazáku, můžete ihned používat, jak při vaření tak pro pečení. Výhodou je, že je můžete snadno nakrájet či nastrouhat. Při zamrazování je nutné ořechy vložit do plastové dózy, která velmi dobře těsní. Pokud takovou nemáte k dispozici, použijte mikrotenový sáček na zamrazování potravin.

  • Dbejte na to, aby se v mrazáku ořechy nedotýkaly ostatních potravin, to je pro jejich uchování nejdůležitější. Dejte je pokud možno do vrchní přihrádky a nic na ně nepokládejte.

Ořechy v lednici

Jestliže nemáte momentálně místo v mrazáku a nechce se Vám ořechy nakládat do medu, můžete je klidně uložit do lednice, kde vydrží zhruba 3 měsíce.

Zavařujeme ořechy

Vyloupané ořechy nasypte do čistých sklenic, pečlivě zavíčkujte a naskládejte všechny sklenice do zavařovacího hrnce. Důležité je, aby byly sklenice zcela ponořené ve vodě, proto je dobré, je během zavařování zatížit.

  • Ořechy zavařujeme asi při 85°C po dobu 90 minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndejte a zchlaďte. Pak je stačí jen otřít a uložit na místo, kde je temno. V této podobě Vám ořechy vydrží mnoho měsíců.
(Visited 26 times, 1 visits today)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.