TOP 6 rychlých receptů na moučníky z jablek

Přemýšlíte co upéct na rodinnou oslavu nebo dýchánek s kamarádkami?

Milujete jablka a můžete je v jakékoliv podobě?

Tak proč si nepřipravíte nějaký snadný moučník, po kterém se jen zapráší?

Jablka jsou obecně nejoblíbenějším ovocem vůbec a dá se říci, že neexistuje domácnost, kde byste nějaký ten plod nenašli. Z obecného hlediska jsou velmi prospěšná pro naše zdraví, neboť obsahují velké množství vlákniny, čímž udržují naše trávení v tom správném tempu. Mimo to jsou snadno stravitelná a nadupaná důležitými živinami, které naše tělo uvítá.

V každém jednotlivém jablku je 70 % vody, cukr, minimální množství bílkovin, vápník, železo, fosfor, ale také kyselina jablečná a citrónová. Pokud jde o vitamíny, tam je to hlavně vitamin C. V neposlední řadě, je v nich obsažen i pektin, který má za následek rosolovatění. Pojďme se teď podívat, jaké voňavé moučníky můžeme z jablek připravit. Posbírali jsme pro vás celkem 6 zajímavých receptů, které stojí za to vyzkoušet.

Jablečný závin

Zavin plny jablek

Klasika, kterou ani není třeba představovat. Už jste ho zkoušeli v hrníčkové podobě?

INGREDIENCE1:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce klasického octu
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku vlažné vody

INGREDIENCE2:

  • 5 velkých jablek (ideální jsou kyselejší)
  • 4 – 5 lžic cukru krupice
  • 1 – 2 lžíce mleté skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 menší hrsti rozinek
  • 1 žloutek
  • cukr moučka na posyp

POSTUP:

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vlažnou vodu, ocet i olej a vypracujeme hladké těsto.
  2. To pak zabalíme do potravinové fólie a dáme zhruba na půl hodinky odpočinout do lednice.
  3. Mezitím si připravíme náplň, na kterou oloupeme jablka (někdo je neloupe, to záleží čistě na vás) a nastrouháme na hrubším struhadle.
  4. Jablka pustí dost vody, tak je můžeme trochu vymačkat. 
  5. Přidáme rozinky (kdo chce, může je předtím namočit do rumu, ale není to nutné), cukr krupici i vanilku, zasypeme skořicí a promícháme.
  6. Jakmile si těsto odpočine, rozdělíme ho na poloviny a každou z nich vyválíme na vále, který si ještě předtím pomoučíme.
  7. Každý plát potřeme polovinou náplně, zavineme a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Rozšleháme žloutek, oba záviny potřeme a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
  9. Pečeme zhruba 30 až 35 minut dozlatova. Ještě teplé pocukrujeme.
  10. Závin necháme vychladnout a teprve potom rozkrájíme.

Jablečný koláč

Kolac z jablek

Dostali jste chuť na něco křehkého, co se rozplývá na jazyku, určitě musíte vyzkoušet tento jablečný koláč, který budete schopni sníst úplně celý a nikomu nenechat ani kousek.

INGREDIENCE1:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 175 g másla
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Špetka soli

INGREDIENCE2:

  • 5 jablek
  • 50 g cukru krupice
  • 1 zarovnanou lžíci škrobu
  • 1 hrst mletých vlašských ořechů
  • Šťáva z půlky citronu
  • ½ lžičky skořice
  • 1 vejce na potření + cukr krupici na posypání

POSTUP:

  1. Do mísy dáme polohrubou mouku a k ní prosejeme moučkový cukr a sodu.
  2. Přidáme změklé máslo, vejce se žloutkem, vanilkový cukr, osolíme a vypracujeme hladké těsto.
  3. Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme zhruba na 4 hodiny do lednice (ideálně přes noc).
  4. Mezitím si očistíme jablka, nastrouháme je a pokapeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
  5. Přisypeme škrob, cukr a mleté ořechy, zamícháme a odložíme.
  6. Těsto rozbalíme a třetinu z něj odřízneme. Zbývající dvě třetiny vyválíme a vložíme na dno koláčové formy, kterou si vyložíme pečicím papírem.
  7. Dno těsta propíchneme vidličkou, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a tzv. předpečeme dorůžova.
  8. Vyjmeme z trouby, necháme trochu vystydnout, pokryjeme připravenou náplní a uhladíme.
  9. Třetinu, kterou jsme si předtím odřízli, rozválíme a pomocí rádýlka, případně nože, pokud rádýlko nevlastníte, nakrájíme na tenké proužky, ze kterých na koláči vytvoříme mřížku.
  10. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krupicovým cukrem a vrátíme zpět do trouby.
  11. Stáhneme teplotu na 170°C a pečeme asi 30 až 40 minut, záleží na typu trouby.

Jablečná buchta

Ohlásila se nečekaná návštěva a vy jste zjistili, že jim nemáte co nabídnout ke kávě či čaji a budou tu už za hodinu? Nevadí, zkuste tuhle jablečnou buchtu, která je upečená za 30 minut a uvidíte, že jim bude chutnat, i když je v podstatě nikdo nezval.

INGREDIENCE:

  • 30 dkg hrubé mouky
  • 20 dkg cukru moučka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 vejce
  • 3 středně velká jablka
  • Hrst rozinek

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku, cukr moučku i kypřící prášek do pečiva a promícháme.
  2. Připravíme si další mísu, do které dáme oloupaná a na kostičky nakrájená jablka.
  3. Zalijeme olejem, přihodíme citronovou kůru, vejce a zamícháme.
  4. Tekutou směs přilijeme do sypkých ingrediencí, přidáme rozinky a vymícháme hladké těsto.
  5. Nalijeme ho na vyšší plech vyložený pečicím papírem, uhladíme a dáme do trouby.
  6. Tu předehřejeme na 170°C a pečeme 25 – 30 minut.
  7. Vychladlou buchtu pocukrujeme. Kdo chce, může při servírování pokapat tekutou čokoládou nebo na ní dát kopeček vanilkové zmrzliny.

Jablečný štrúdl

Kávička, nožky na stole, co víc si přát na sobotní či nedělní odpoledne? Možná ještě jemný vláčný moučník, po kterém se člověku nechce dělat absolutně nic. Štrúdl je klasika, na kterou většina z nás nedá dopustit.

INGREDIENCE1:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 Hera
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 100 ml mléka
  • 3 lžičky cukru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli

INGREDIENCE2:

  • 12 jablek
  • 1 polévková lžíce skořice
  • kůra z 1 citronu nebo 1/2 lžičky sušené citronové kůry
  • Šťáva z ½ citronu
  • Cukr podle chuti
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (Hery)

POSTUP:

  1. Nejdřív si připravíme náplň, abychom se pak nezdržovali a těsto nám zbytečně nekynulo.
  2. Jablka zbavíme jádřince, nastrouháme (případně nasekáme či nakrájíme) a dáme do mísy.
  3. Zasypeme je skořicí, přidáme šťávu i kůru z citronu, strouhanku, rozpuštěné máslo a strouhanku.
  4. Promícháme a odložíme stranou.
  5. Do další mísy prosejeme mouku, do ní rozdrobíme droždí, přidáme změklou Heru, vejce, vlažné mléko, cukr a ještě kypřící prášek.
  6. Vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na poloviny a každou z nich vyválíme na 0,5 cm silný plát.
  7. Na oba pláty dáme polovinu náplně, zavineme a položíme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem.
  8. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 160°C.
  9. Pečeme zhruba 20 – 30 minut dozlatova.
  10. Necháme trochu zchladnout a pak štrúdl nakrájíme na kousky a každý posypeme moučkovým cukrem (nemusí být).

Jablečné řezy z lineckého těsta

Linecké těsto máme nejčastěji spojené s Vánoci a přípravou vánočního cukroví. Nic nám ale nebrání v tom, abychom si na lineckém pochutnali kdykoliv během roku. Příkladem mohou být tyto jablečné řezy, jejichž základ tvoří právě linecké těsto. Moučník je to velmi jednoduchý, křehký a hříšně dobrý.

INGREDIENCE1:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 250g Hery
  • 200g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 2 – 3 lžíce mléka

INGREDIENCE2:

  • 1 kg jablek
  • 2 lžíce škrobu
  • 1 lžíce rumu
  • Hrst rozinek
  • Cukr podle chuti
  • 1 polévková lžíce skořice

POSTUP:

  1. Připravíme si mísu a prosejeme do ní mouku s moučkovým cukrem.
  2. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě části.
  3. První část vyválíme na velikost plechu, který vyložíme pečicím papírem.
  4. Plát těsta položíme na plech a dáme se do přípravy náplně.
  5. Jablka můžeme a nemusíme oloupat, zbavíme je jádřince, nastrouháme a promícháme s ostatními surovinami.
  6. Na těsto v plechu navrstvíme jablečnou náplň a stejným způsobem vyválíme i jeho druhou část.
  7. Položíme na náplň a okraje důkladně utěsníme, aby nám náplň nevytékala kolem.
  8. Horní plát těsta propícháme vidličkou, aby z něj mohla unikat pára, a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
  9. Pečeme asi 20 až 25 minut, až bude mít povrch nazlátlou barvu.
  10. Po upečení necháme nejdřív úplně vychladnout a až pak nakrájíme na jednotlivé kousky (teplé řezy jsou maximálně křehké a rozpadaly by se).
  11. Při servírování můžeme ještě pocukrovat, ale pokud si nepotrpíte na moc sladké, klidně to vynechejte.

Jablečná bábovka se skořicí

Bábovka k čaji nebo kávě, to je prostě klasika, kterou si rád dopřeje každý z nás. Ostatně, jistě mi dáte za pravdu, že i spousta přátel či známých chodí na návštěvu jen proto, aby ochutnalo vaši bábovku. Zvlášť, když uděláte jablečnou se skořicí, která provoní celou vaši domácnost.

INGREDIENCE:

  • 160 g cukru krupice
  • 180 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 6 lžic mléka
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 středně velká jablka
  • 1/2 prášku do pečiva

POSTUP:

  1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Zasypeme lžičkou mleté skořice a důkladně zašleháme do žloutků.
  3. Zalijeme rostlinným olejem, mlékem a pečlivě vyšleháme.
  4. Po částech začneme přidávat polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vždy dobře promícháme.
  5. Potom přihodíme našlehaný sníh z bílků a opatrně promícháme.
  6. Úplně nakonec přidáme oloupaná a na malé kostičky nakrájená jablka.
  7. Jemně zamícháme, abychom nenarušili sníh z bílků.
  8. Těsto vlijeme bábovkové formy, kterou vymažeme sádlem a vysypeme hladkou moukou.
  9. Bábovku vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 20 – 30 minut, záleží vždy na troubě.
  10. Upečenou bábovku ještě teplou vyklopíme a pocukrujeme.

Který jablečný recept vás vzrušil ze všeho nejvíc? Už pečete nebo jste se právě zhroutili z představy, kolik kalorií budete muset ignorovat, abyste mohli všechno ochutnat?

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.