
Tatarák z hovězího masa zná každý, ale ne každý mu přijde na chuť, proto hledáme různé alternativy. To může být v tomto případě zeleninový tataráček, jehož základ je tvořen správně ochuceným salátem, který se připravuje z jednoho druhu zeleniny.
Zeleninové tataráky jsou ideálním předkrmem, ale i lehkou svačinkou, případně se dají použít jako náhrada za přílohu. Zkuste jeden z 3 jednoduchých receptů.
Řepný tatarák
Ingredience:
- 3 malé červené řepy
- 2 lžíce kaparů
- 1 lžička smetanového křenu
- 3 – 4 lžíce zakysané smetany
- 1 hrst čerstvých lístků máty
- 1 hrst kopru
- Sůl
- Pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
Řepu očistíme a nakrájíme na co nejdrobnější kostičky. Dáme do mísy a přidáme nasekané kapary s bylinkami, křen, zakysanou smetanu a promícháme.
Ochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu, znovu zamícháme a dáme do malé misky, vařečkou přitlačíme a potom vyklopíme na talíř a ozdobíme lístkem máty.
Okurkový tatarák
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 hrst mandlí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 100 – 120 g sýru Feta
Okurku pečlivě omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky (neloupeme ji) a dáme do misky. Mátu i mandle nasekáme a přidáme k okurce. Zalijeme olivovým olejem a vinným octem. K tomu přihodíme rozdrobený sýr feta, zamícháme a můžeme servírovat. Nesolíme, o ochucení se postará sýr feta.
Mrkvový tatarák
Budeme potřebovat 500 g mrkve, kterou očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do mísy, přidáme 1 hrst vlašských ořechů, ty nasekáme na drobné kousky. Přihodíme 1 hrst nasekané čerstvé petrželky. Ochutíme čerstvou citronovou šťávou a přimícháme rozdrobený kozí sýr. Můžeme dosolit, promícháme a servírujeme.
Přidejte odpověď