Dovedete si představit dort nebo třeba ovocný košíček bez krému? To by byla naprostá katastrofa. Pokud milujete sladké moučníky, zákusky a dorty, pak rozhodně nesmí chybět ani dobrý a chutný krém. Samozřejmě, že každému vyhovuje jiný a máme své favority, ale my jsme vybrali TOP 10 nejpoužívanějších krémů, z nichž si určitě vybere každý.
1) Základní máslový krém
Ingredience:
- ½ l mléka
- 6 lžic polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g cukru moučka
(na dochucení – kakao, káva, kokos, rum, ořechy atd.)
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Změklé máslo ušleháme s cukrem, po lžících zašleháme vychladlou kaši. Nakonec dochutíme libovolnou přísadou, nebo necháme tak jak je.
2) Žloutkový máslový krém
Ingredience:
- ½ l mléka
- 3 větší lžíce maizeny
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 5 žloutků
- 250 g másla
Z mléka, maizeny, cukru, vanilkového cukru a žloutků uvaříme za stálého míchání hustý krém. Po vychladnutí do něj zašleháme máslo.
3) Základní máslový krém z pudinku
Ingredience:
- ¼ l mléka
- 1 vanilkového pudinkového prášku
- 250 g másla
- 150 g cukru moučka
- 1 lžíce rumu
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudinky. Změklé máslo utřeme s cukrem a rumem, postupně přidáme vychladlý pudink a vyšleháme.
4) Jednoduchý čokoládový krém
Ingredience:
- 250 g másla
- 150 g cukru moučka
- 4 lžíce kakaa
Změklé máslo utřeme s cukrem a kakaem.
5) Jednoduchý kávový krém
Ingredience:
- 150 g másla
- 150 g cukru moučka
- 3 lžičky jemné instantní kávy rozmíchané v trošce vroucí vody
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a po kapkách přišleháme kávu.
6) Karamelový krém
Ingredience:
- 250 g másla
- 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko
Kondenzované mléko vaříme 2 hodiny ve vodní lázni. Po vychladnutí je otevřeme a vyšleháme se změklým máslem. Když si koupíte již karamelizované Salko, odpadá nutnost dvouhodinového vaření.
7) Lehký kávový krém
Ingredience:
- ¼ l mléka
- ¾ balíčku vanilkového pudinkového prášku
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vrchovatá lžička jemně umleté kávy
- 1 smetana ke šlehání
Z mléka, pudinkového prášku a lžíce cukru uvaříme hustý krém, do kterého zamícháme kávu. Po vychladnutí do krému vmícháme smetanu ušlehanou s druhou lžící cukru.
8) Pařížský krém
Ingredience:
- 1 smetana ke šlehání
- 50 g cukru krupice
- 2 lžíce kakaa
- 250 g másla
Smetanu den předem svaříme s cukrem a kakaem. Druhý den jí vyšleháme s máslem.
9) Smetanový čokoládový krém
Ingredience:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce solamylu
- 250 g másla
Smetanu zahřejeme ve vodní lázni, rozpustíme v ní čokoládu, přidáme kakao, cukr a solamyl a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Vychladlou kaši vyšleháme s utřeným máslem.
10) Kokosový krém
Ingredience:
- 500 ml šlehačky
- 2 ztužovače šlehačky
- 2 vanilkové cukry
- Cukr moučka dle chuti (asi tak 2 – 3 lžíce)
- Hrst kokosu
Šlehačku ušleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem, nakonec zašleháme ztužovače šlehačky. Do hotového krému vmícháme kokos a necháme chvíli vychladit.
Přidejte odpověď