TOP 10 krémů na dorty, zákusky a moučníky

Rate this post

Dovedete si představit dort nebo třeba ovocný košíček bez krému? To by byla naprostá katastrofa. Pokud milujete sladké moučníky, zákusky a dorty, pak rozhodně nesmí chybět ani dobrý a chutný krém. Samozřejmě, že každému vyhovuje jiný a máme své favority, ale my jsme vybrali TOP 10 nejpoužívanějších krémů, z nichž si určitě vybere každý.

1) Základní máslový krém

Ingredience:

  • ½ l mléka
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g cukru moučka

(na dochucení – kakao, káva, kokos, rum, ořechy atd.)

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Změklé máslo ušleháme s cukrem, po lžících zašleháme vychladlou kaši. Nakonec dochutíme libovolnou přísadou, nebo necháme tak jak je.

2) Žloutkový máslový krém

Ingredience:

  • ½ l mléka
  • 3 větší lžíce maizeny
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 žloutků
  • 250 g másla

Z mléka, maizeny, cukru, vanilkového cukru a žloutků uvaříme za stálého míchání hustý krém. Po vychladnutí do něj zašleháme máslo.

3) Základní máslový krém z pudinku

Ingredience:

  • ¼ l mléka
  • 1 vanilkového pudinkového prášku
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžíce rumu

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudinky. Změklé máslo utřeme s cukrem a rumem, postupně přidáme vychladlý pudink a vyšleháme.

4) Jednoduchý čokoládový krém

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 4 lžíce kakaa

Změklé máslo utřeme s cukrem a kakaem.

5) Jednoduchý kávový krém

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 lžičky jemné instantní kávy rozmíchané v trošce vroucí vody

Změklé máslo vyšleháme s cukrem a po kapkách přišleháme kávu.

6) Karamelový krém

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko

Kondenzované mléko vaříme 2 hodiny ve vodní lázni. Po vychladnutí je otevřeme a vyšleháme se změklým máslem. Když si koupíte již karamelizované Salko, odpadá nutnost dvouhodinového vaření.

7) Lehký kávový krém

Ingredience:

  • ¼ l mléka
  • ¾ balíčku vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 vrchovatá lžička jemně umleté kávy
  • 1 smetana ke šlehání

Z mléka, pudinkového prášku a lžíce cukru uvaříme hustý krém, do kterého zamícháme kávu. Po vychladnutí do krému vmícháme smetanu ušlehanou s druhou lžící cukru.

8) Pařížský krém

Ingredience:

  • 1 smetana ke šlehání
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 250 g másla

Smetanu den předem svaříme s cukrem a kakaem. Druhý den jí vyšleháme s máslem.

9) Smetanový čokoládový krém

Ingredience:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce solamylu
  • 250 g másla

Smetanu zahřejeme ve vodní lázni, rozpustíme v ní čokoládu, přidáme kakao, cukr a solamyl a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Vychladlou kaši vyšleháme s utřeným máslem.

10) Kokosový krém

Ingredience:

  • 500 ml šlehačky
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 2 vanilkové cukry
  • Cukr moučka dle chuti (asi tak 2 – 3 lžíce)
  • Hrst kokosu

Šlehačku ušleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem, nakonec zašleháme ztužovače šlehačky. Do hotového krému vmícháme kokos a necháme chvíli vychladit.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.