Šlehaná ořechová bábovka

Rate this post

Bábovka patří ke klasickým moučníkům snad v každé domácnosti. Když je ještě ke všemu ořechová, pak není pochyb, že si pochutnáte. Ostatně bábovku máme všichni spjatou s našimi babičkami nebo snad ta vaše nikdy bábovku nepekla?

Ingredience:

  • 8 vajec
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku oleje
  • 1 vrchovatý hrnek mletých vlašských ořechů
  • Sádlo na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vymazání formy

Připravíme si dvě mísy a oddělíme do nich žloutky od bílků. Začneme tím, že si vyšleháme tuhý sníh z bílků. Ideální je použít ruční šlehač a šlehat při nejvyšších otáčkách. Pro šlehanou bábovku je to základ, aby byl sníh skutečně dobře vyšlehaný.

Jakmile máme hotovo, začneme po částech přidávat cukr a zašleháme ho pomalu do sněhu spolu se žloutky a olejem. Potom vmícháme mouku a to po jednotlivých lžících. Mícháme s maximální opatrností.

Jako poslední přimícháme mleté vlašské ořechy. Bábovkovou formu vymažeme sádlem (případně tukem, pokud nechcete sádlo) a vysypeme hrubou moukou.

Přilijeme do ní připravené těsto a vložíme do trouby, kterou si ještě předtím předehřejeme na 180°C pečeme zhruba 30 minut. Pokud si nejste jisti, jestli je bábovka pečená, použijte špejli k testu propečení.

Po upečení ihned opatrně vyklopíme a ještě teplou bábovku pocukrujeme. Hlavně nesmí zůstat v troubě déle, než je potřeba, protože by bábovka spadla.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.