Bábovka patří ke klasickým moučníkům snad v každé domácnosti. Když je ještě ke všemu ořechová, pak není pochyb, že si pochutnáte. Ostatně bábovku máme všichni spjatou s našimi babičkami nebo snad ta vaše nikdy bábovku nepekla?
Ingredience:
- 8 vajec
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- ½ hrnku oleje
- 1 vrchovatý hrnek mletých vlašských ořechů
- Sádlo na vymazání formy
- Hrubá mouka na vymazání formy
Připravíme si dvě mísy a oddělíme do nich žloutky od bílků. Začneme tím, že si vyšleháme tuhý sníh z bílků. Ideální je použít ruční šlehač a šlehat při nejvyšších otáčkách. Pro šlehanou bábovku je to základ, aby byl sníh skutečně dobře vyšlehaný.
Jakmile máme hotovo, začneme po částech přidávat cukr a zašleháme ho pomalu do sněhu spolu se žloutky a olejem. Potom vmícháme mouku a to po jednotlivých lžících. Mícháme s maximální opatrností.
Jako poslední přimícháme mleté vlašské ořechy. Bábovkovou formu vymažeme sádlem (případně tukem, pokud nechcete sádlo) a vysypeme hrubou moukou.
Přilijeme do ní připravené těsto a vložíme do trouby, kterou si ještě předtím předehřejeme na 180°C pečeme zhruba 30 minut. Pokud si nejste jisti, jestli je bábovka pečená, použijte špejli k testu propečení.
Po upečení ihned opatrně vyklopíme a ještě teplou bábovku pocukrujeme. Hlavně nesmí zůstat v troubě déle, než je potřeba, protože by bábovka spadla.
Přidejte odpověď