Neplýtvejte potravinami – naučme se je skladovat

Přestože se všude objevují rady a návody, jak správně skladovat potraviny, aby se nekazily, nebo jak nakupovat šetrněji a jen v množství, které potřebujeme, abychom zbytečně jídlo nemuseli likvidovat, stále u nás spousta lidí jídlo vyhazuje, a to více než 30% populace.

Co se nejčastěji vyhazuje?

  • Pečivo (40%)
  • Zelenina (22%)
  • Ovoce (18%)
  • Mléčné výrobky (17%)
  • Uzeniny (12%)
  • Maso (3%)

Je dobré, když si vždy před nákupem sepíšete seznam věcí, které Vám chybí. Pokud se Vám nechce nebo nemáte na nějaké sepisování čas, jednoduše si do svého telefonu vyfoťte obsah ledničky a na nákupu tak uvidíte, co v lednici máte a co tam naopak chybí.

Základním kamenem toho, abychom nic zbytečně nevyhazovali, je naučit se věci správně skladovat, případně účinně zabalit. Moderním jevem se teď poslední dobou stává používání různých zbytků, jako třeba slupek nebo vaření z vyhozených věcí, zejména u mladých lidí, prostě a jednoduše na takové zbytky zapomeňte.

Jak správně naložit s nakoupenými potravinami.

Chléb – nejlépe uděláte, když ho poté, co ho přinesete z obchodu domů, zabalíte do čisté a hlavně suché utěrky a schováte do chlebníku. Chcete-li, aby Vám vydržel co nejdéle, rozkrojte jablko nebo oloupejte brambor a dejte je k chlebu.

Mrkev – pokud jí budete skladovat na stejném místě jako jablka, hrušky nebo švestky, pak Vám nepříjemně zhořkne, může za to vysoký podíl etylenu obsažený právě v tomto ovoci.

Okurky a rajčata – rozhodně je nedávejte do ledničky, rychle pak podlehnou zkáze. Stejně tak tam nepatří exotické druhy ovoce.

Ovoce a zelenina – vyjma druhů, o kterých víme, že do lednice nepatří, tam naopak všechno ostatní můžete dát. Jen je nutné, abyste je rozdělili do plastových, igelitových či skleněných obalů a dóz. Tím značně zpomalíte jejich přirozený proces dozrávání a stárnutí, čímž Vám déle vydrží.

Nezralá rajčata a banány – můžete je samozřejmě nechat jen tak dojít třeba na kuchyňském stole. Pokud chcete jejich zrání urychlit, abyste si na nich mohli pochutnat co nejdříve, stačí, když je položíte k ovoci, jenž obsahuje vyšší procento etylenu, což jsou třeba jablka či hrušky.

Bylinky – většinou je každý zastrčí do sklenice či vázy s vodou, aby déle vydržely. Věřte, že tomu tak není. Nejlepší, co s nimi můžete udělat, je vzít perforovaný sáček, vložit bylinky dovnitř a uložit je v přihrádce na zeleninu. Můžete si taky nechat v lednici jen část bylinek a zbytek natrhat na menší kousky do krabičky a zamrazit je.

Maso a ryby – samozřejmostí je jejich skladování v chladničce. Je však důležité, aby byly odděleny od ostatních potravin. Zvlášť musíte zamezit jejich kontaktu s mléčnými výrobky, protože může hrozit křížová kontaminace bakteriemi. Takto kontaminované potraviny se už nesmí dále konzumovat a musí se vyhodit.

Vejce – rozhodně je nenechávejte v původních obalech, ale přendejte je tam, kde vajíčka běžně skladujete. Dejte je špičkou dolů, čímž se zabrání rozšiřování případných mikroorganismů, které byly nebo mohly být v původní krabičce.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.