
Každá hospodyňka má své vlastní fígle, které využívá při pečení jakéhokoliv moučníku a snaží se je předávat svým příbuzným, přátelům nebo třeba kolegyním v práci, aby jim pomohla s jejich trápením, když jim třeba těsto nevyběhne tak jak má a podobně. Máme pro vás několik zajímavých rad, které by se vám budou možná hodit.
- Těsto bude vzdušnější, pokud mouku, prášek do pečiva, moučkový cukr či kakao před použitím prosejeme (zároveň se zbavíme případných nečistot v surovinách).
- Prášek do pečiva přidáváme vždy jen do sypkých surovin, nikdy ho nedáváme do tekutých ingrediencí.
- Pokud přidáme do bílků špetku soli nebo citronové šťávy, půjde nám sníh ušlehat naprosto skvěle, ještě ho můžeme zpevnit troškou cukru.
- Pro snazší oddělení žloutků od bílků je lepší mít vejce vždy vychlazená. Při šlehání žloutky nabudou, když k nim přilijeme lžíci vlažné vody.
- Těsta, do kterých dáváme sníh z bílků, nikdy nelijeme na plech či do formy z výšky, ztratil by se tak našlehaný vzduch.
- Jestliže trouba shora připaluje, dáme na těsto plát alobalu, pokud naopak pálí více odspodu, dáme pod plech či formu ještě druhý plech.
- Třené či piškotové těsto bude jemnější, pokud nahradíme část mouky škrobovou moučkou.
- Zbarvení těsta (po žloutcích) docílíme, pokud do něj přidáme 1 – 2 lžíce vanilkového pudinku, který rozmícháme v trošce mléka.
- Připravujeme-li těsto s kávou, před použitím ji trochu nahřejeme, v moučníku pak bude výrazněji vonět.
- Rozinky pěkně nabudou, pokud je nejprve propláchneme vroucí a pak ještě studenou vodou a teprve potom dáme do těsta. Lepší chuti rozinek dosáhneme, pokud je předem namočíme do rumu.
- Mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy atd. budou mít lepší a výraznější chuť, pokud je na chvilku dáme do teplé trouby nebo je nahřejeme na suché pánvi.
- Drobenka na koláče a moučníky se dá vylepšit přidáním kokosu nebo vanilkového pudinku.
- Krémy můžeme vylepšit přidáním čerstvého, kompotovaného či kandovaného ovoce, ořechy, rozinkami, ale též zakysanou smetanou, šlehačkou či jogurtem.
Přidejte odpověď