Praktické rady pro pečení moučníků

Každá hospodyňka má své vlastní fígle, které využívá při pečení jakéhokoliv moučníku a snaží se je předávat svým příbuzným, přátelům nebo třeba kolegyním v práci, aby jim pomohla s jejich trápením, když jim třeba těsto nevyběhne tak jak má a podobně. Máme pro vás několik zajímavých rad, které by se vám budou možná hodit.

  1. Těsto bude vzdušnější, pokud mouku, prášek do pečiva, moučkový cukr či kakao před použitím prosejeme (zároveň se zbavíme případných nečistot v surovinách).
  2. Prášek do pečiva přidáváme vždy jen do sypkých surovin, nikdy ho nedáváme do tekutých ingrediencí.
  3. Pokud přidáme do bílků špetku soli nebo citronové šťávy, půjde nám sníh ušlehat naprosto skvěle, ještě ho můžeme zpevnit troškou cukru.
  4. Pro snazší oddělení žloutků od bílků je lepší mít vejce vždy vychlazená. Při šlehání žloutky nabudou, když k nim přilijeme lžíci vlažné vody.
  5. Těsta, do kterých dáváme sníh z bílků, nikdy nelijeme na plech či do formy z výšky, ztratil by se tak našlehaný vzduch.
  6. Jestliže trouba shora připaluje, dáme na těsto plát alobalu, pokud naopak pálí více odspodu, dáme pod plech či formu ještě druhý plech.
  7. Třené či piškotové těsto bude jemnější, pokud nahradíme část mouky škrobovou moučkou.
  8. Zbarvení těsta (po žloutcích) docílíme, pokud do něj přidáme 1 – 2 lžíce vanilkového pudinku, který rozmícháme v trošce mléka.
  9. Připravujeme-li těsto s kávou, před použitím ji trochu nahřejeme, v moučníku pak bude výrazněji vonět.
  10. Rozinky pěkně nabudou, pokud je nejprve propláchneme vroucí a pak ještě studenou vodou a teprve potom dáme do těsta. Lepší chuti rozinek dosáhneme, pokud je předem namočíme do rumu.
  11. Mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy atd. budou mít lepší a výraznější chuť, pokud je na chvilku dáme do teplé trouby nebo je nahřejeme na suché pánvi.
  12. Drobenka na koláče a moučníky se dá vylepšit přidáním kokosu nebo vanilkového pudinku.
  13. Krémy můžeme vylepšit přidáním čerstvého, kompotovaného či kandovaného ovoce, ořechy, rozinkami, ale též zakysanou smetanou, šlehačkou či jogurtem.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.