TOP 3 recepty na piškotovou roládu s ovocem

Rate this post

Dokážete si představit lahodnější moučník ke kávě než je piškotová roláda lehká jako peříčko?

Které ovoce je pro vás v tomto případě favoritem?

Oslava narozenin, večírek pro přátele nebo třeba jen odpolední kávička s dobrým zákuskem, pro všechny tyto příležitosti se hodí piškotová roláda, které sekunduje nějaké oblíbené ovoce.

Nejoblíbenější je bezesporu sezónní ovoce, zejména když je období jahod, ale vynikající jsou i maliny, jablka, lesní ovoce, banány a mnoho dalších druhů ovoce.

Piškotovou roládu můžete připravit na jakýkoliv způsob, ať už s krémem, šlehačkou, zavařeninou nebo třeba zmrzlinovou náplní a nikdy se vám neomrzí. Pojďme se teď podívat na 3 zcela jednoduché recepty a uvidíte, že se budete olizovat až nad obočím.

Piškotová roláda s banánem a karamelem

Zdroj: http://dreamersloft.blogspot.com

Banány jsou oblíbeným ovocem, které se hodí na jakýkoliv dezert. Můžeme s ním ozdobit zmrzlinový pohár, ovocný košíček s pudinkovým krémem a mnoho dalšího. Zkuste vynikající piškotovou roládu s banánem, kterému sekunduje karamel v podobě Salka, což je dokonalá kombinace.

INGREDIENCE1:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 140 g cukru krupice
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

INGREDIENCE2:

  • 1 plechovka karamelizovaného Salka
  • 250 g másla
  • 2 – 3 polévkové lžíce kakaa
  • 3 zralé banány

POSTUP:

  1. Začneme tím, že oddělíme bílky a vyšleháme z nich tuhý sníh.
  2. Potom jeden po druhém přidáme žloutky, vždy jemně promícháme.
  3. Přisypeme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a velmi opatrně mícháme.
  4. Nakonec přilijeme olej, ještě naposledy s co největší opatrností zamícháme a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Uhladíme, aby bylo těsto všude stejně vysoké.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 170 – 180°C a pečeme zhruba 10 minut.
  7. Upečený korpus spolu s pečicím papírem srolujeme a necháme na plechu vychladnout.
  8. Mezitím vyšleháme Salko s máslem a kakaem na hladký krém.
  9. Vychladlou roládu rozbalíme a potřeme 2/3 krému.
  10. Podél okraje dáme oloupané banány vcelku a roládu znovu zavineme.
  11. Zbytkem krému potřeme povrch rolády a necháme v lednici zhruba 1 – 2 hodiny zatuhnout. Pokud nechcete povrch mazat krémem, stačí ho i pocukrovat a krém využít k ozdobě na talíři při servírování.
  12. Potom nakrájíme na plátky a servírujeme třeba se šlehačkou nebo s kopečkem zmrzliny, ale skvělá je i bez ničeho.

Piškotová roláda s jablky

Jablecna rolada
Zdroj: https://www.fabfood4all.co.uk

Jak se do něčeho přidávají jablka, je úspěch takového moučníku zaručen už předem. Tato roláda je nadýchaná, lahodná a hned zmizí do posledního kousku.

INGREDIENCE:

  • 4 vejce
  • 8 polévkových lžic hladké mouky
  • 8 zarovnaných lžic cukru krupice
  • 5 větších jablek
  • Hrst rozinek
  • 50 ml rumu
  • 1 sáček skořicového cukru

POSTUP:

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubším struhadle přímo na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Rozprostřeme po celé ploše plechu, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami, které ještě předtím necháme zhruba 15 minut namočené v rumu.
  3. Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme hladkou mouku, kterou ještě předtím prosejeme a zamícháme.
  4. Hotovým těstem zalijeme jablka na plechu a uhladíme.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme zhruba 8 – 10 minut, záleží na typu trouby.
  6. Roláda je správně upečená tehdy, když se těsto na dotek přestane lepit.
  7. Na stůl si rozložíme kus pečicího papíru a ještě teplou roládu na něj překlopíme.
  8. Stáhneme z ní papír a ihned srolujeme tak, aby byla jablka uvnitř.
  9. Nakonec roládu pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.

Piškotová roláda s malinami

Zdroj: https://www.joyofbaking.com

Maliny spousta lidí odsuzuje, že jsou příliš kyselé, to je ale na nich právě to nejlepší. Svou kyselostí perfektně doplní jakýkoliv sladký dezert, který by kolikrát byl až přeslazený, ale díky malinám se to nestane. Zkuste je dát tentokrát do krému, kterým naplníte tuto vynikající roládu.

INGREDIENCE1:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

INGREDIENCE2:

  • 200 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g moučkového cukru
  • ½ hrnku čerstvých malin (pokud nemáte, můžou být i mražené či kompotované)
  • 2 lžíce mascarpone (případně tvaroh)

POSTUP:

  1. Do mísy dáme celá vejce, olej, cukr, citronovou šťávu a vše důkladně vyšleháme do hustší pěny.
  2. Nakonec vmícháme mouku a těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Rozetřeme po celé ploše a vložíme do trouby předehřáté na 220°C.
  4. Pečeme 8 – 10 minut a poté ještě horkou roládu i s pečicím papírem srolujeme a necháme vychladit.
  5. Zatímco bude roláda chladnout, tak si připravíme krém.
  6. Do misky dáme změklé máslo, přidáme rozmačkané maliny, moučkový i vanilkový cukr a utřeme.
  7. Nakonec vmícháme mascarpone.
  8. Na vychladlý korpus rozetřeme 2/3 hotového krému a srolujeme.
  9. Povrch rolády potřeme zbývajícím krémem, posypeme kokosem a necháme aspoň hodinu vychladit.

Možná vás budou zajímat i další moučníky s ovocem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.