Kyselina listová (vitamin B9) je vitamin, který je rozpustný ve vodě. Nejčastěji se jeho užívání doporučuje v průběhu těhotenství, neboť přispívá ke správnému a zdravému vývoji plodu. Kyselinu listovou však potřebujeme v každém věku, neboť je zcela nepostradatelná ke správnému fungování mozku. Je důležitá při tvorbě určitých neurotransmiterů, ty jsou odpovědné za to, jak se cítíme.
Vliv kyseliny listové
- Říká se, že některé formy demence, včetně Alzheimerovy choroby, jsou spojovány s nízkou hladinou kyseliny listové.
- Podle studií bylo prokázáno, že lidé na antidepresivech, kteří se léčí s depresí či jinou duševní chorobou, mají při nedostatku kyseliny listové mnohem horší výsledky léčby, než ti, jež doplňují kyselinu listovou pravidelně.
- Kyselina listová zlepšuje paměť.
Kde můžete kyselinu listovou najít?
Nejvýznamnějším zdrojem je listová zelenina. Z řady zdrojů se během vaření zničí až 95% kyseliny listové. Podle odborníků je dobré jí užívat ve vitaminových doplňcích, neboť se vstřebá 100%. Z potravin jí však do organismu vstřebáme jen 50%.
Další zdroje kyseliny listové
- čínské zelí
- hlávkový salát
- ledová salát
- květák
- brokolice
- zelí
- kapusta
- špenát
- růžičková kapusta
- zelený hrášek
- fazolové lusky
- okurky
- dýně
- červená řepa
- rajčata
- celá obilná zrna (hlavně klíčky)
- celozrnný chléb
- müsli
- ovoce (zejména mango, pomeranče, třešně, banány, jahody, višně, maliny, angrešt)
- vlašské ořechy
- pistáciové ořechy
- plísňové a měkké sýry
- játra a vnitřnosti (ty však nejsou vhodné během těhotenství, neboť mají vysoký obsah vitaminu A, a zároveň v nich mohou být přítomny toxické látky)
Chcete-li v potravinách uchovat co největší obsah kyseliny listové, pak je nesmíte skladovat příliš dlouhou dobu ani vystavovat vyšším teplotám. U zeleniny je nejlepší, když jí konzumujete syrovou nebo jen zlehka spařenou. Pokud bude váš jídelníček pestrý a bohatý na potraviny obsahující kyselinu listovou, pak máte pravidelný a dostatečný přísun zajištěn.
Přidejte odpověď