Jak správně zacházet s jednotlivými těsty?

Každé těsto potřebuje charakteristickou péči, aby nejen správně vypadalo, ale také chutnalo. Samozřejmě, že tím hlavním je zadělání těsta, musí být dobře našlehané, ale nesmí se přešlehat. Neméně důležité je rovněž jeho pečení a chladnutí.

Věřte či ne, když uděláte v průběhu pečení či chladnutí těsta nějakou chybku, pak můžete zkazit celý moučník. Stačí otevření trouby, kdy nemáte, bouchnutí plechem či formou při vyndání z pečící trouby a máte malér. Jak na jednotlivá těsta? Podívejme se na 4 hlavní druhy.

 

Kynuté těsto

Tento druh těsta je velice choulostivé a přecitlivělé na teplotu. Po upečení pečiva, koláčů atd., kdy uběhla doporučená doba pečení (záleží na tom, co pečete), nebo poté, co vyzkoušíte těsto špejlí, je důležité, abyste plech ihned vytáhli z trouby, jinak bude těsto vysušené a chuťově mdlé.

Listové těsto

Listové těsto dokáže svůj objem zvětšit až trojnásobně, proto je dobré, když jednotlivé kusy pečiva skládáte na plech dál od sebe. Větší mezera zajistí, že se pečivo nespojí a nepřipeče se k sobě. Nikdy neotvírejte troubu dřív, než získá povrch těsta zlatavý nádech, jinak může těsto tzv. spadnout.

Těsto je nutné během pečení hlídat, protože se často upeče mnohem rychleji, než uvádí recept, záleží na typu trouby a tím i na době pečení.

Piškotové těsto

Jakmile tento typ těsta dopečete (hlavně když pečete pravý piškot, který neobsahuje kypřící prášek do pečiva), je dobré nechat formu s korpusem či plech s moučníkem ještě několik minut v otevřené troubě. Teprve potom ho vyndejte a dejte chladit na kovovou mřížku.

Křehké těsto

Po upečení neotálejte a ihned plech vyndejte z trouby, jinak bude moučník vysušený. Ještě teplý ho v případě pečení ve formě vyklopte z formy, čímž zamezíte lámání jeho spodní části, neboť když vystydne, láme se ještě víc. Jakmile moučník úplně vychladne, uložte ho do lednice.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.