
Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i příprava tradičního bramborového salátu, který by na štědrovečerní tabuli rozhodně neměl chybět. Bohužel majonéza není vhodná pro každého. Pro někoho je těžko stravitelná, zatímco pro pacienty s cukrovkou (diabetes mellitus) zcela nevhodná.
To ale neznamená, že byste si museli bramborový salát odepřít. Stačí jen vyměnit majonézu za jogurt, použít trochu jiné suroviny a udělat dietní verzi. Uvidíte, že si pochutnají i ti, kteří na svůj klasický salát nedají dopustit.
Ingredience:
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 1 středně velká mrkev
- 1 salátová okurka
- 1 svazek ředkviček
- 2 střední rajčata
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 3 vejce natvrdo
- 1 žlutou papriku
- 1 červenou papriku
- Sůl podle chuti
- Mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
V podstatě je postup přípravy salátu podobný jako když chystáte ten klasický. Uvařené brambory necháme vystydnout, potom je oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, případně plátky a dáme do mísy. Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm očištěnou nakrájenou mrkev, až dokud nebude měkká.
Ostatní zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky či drobné kostičky. Přidáme k bramborám a nakonec ještě přihodíme vychladlou restovanou mrkev na kostičky pokrájená vejce. Osolíme, opepříme a zalijeme bílým jogurtem. No a pak už si jen necháme chutnat.
Přidejte odpověď