Červené víno – účinky a použití

Za chladného počasí rádi sáhneme po něčem dobrém na zahřátí. Vedle kávy, čaje a polévky, můžeme zkusit svařené víno. To je nejen báječnou pochutinou, která zahřeje, ale má také úžasné účinky na naše zdraví, stejně jako to klasické (nesvařené).

Na co pomáhá?

  • Prevence proti chudokrevnosti
  • Čištění cév
  • Podpora trávení
  • Hubnutí

Je skvělé také při chřipce, díky jeho antibakteriálním a antivirálním vlastnostem. Likviduje viry (ty můžou za vznik chřipky a rýmy), bakterie a také streptokoky, jež jsou původci nepříjemné angíny.

O alkoholu se říká, že nás oslabuje, pro víno to však neplatí. Díky tříslovinám, které víno obsahuje, si jeho pitím posilujeme správné fungování našeho imunitního systému. Víno je podle odborníků bráno i jako prevence před chřipkou.

Využít se dá i v kuchyni, při přípravě různých nápojů, ale také jako přísada do omáček či některých moučníků.

Recept na svařáček

Suroviny:

  • 750 ml červeného vína
  • 50 – 100 ml vody
  • 6 – 8 hřebíčků
  • 2 kousky skořicové kůry (každý o velikosti 2 – 3 cm)
  • 1 lžičku skořice
  • Můžete přidat i kůru z citronu, ale není nutná.

Do kastrolu dejte nejdřív vařit vodu, která je pro správný svařák nepostradatelná (vždy 1/10 objemu vína, z kterého svařák vaříte). Do vody dejte všechno koření, nechte přejít varem a přilijte víno. Zahřejte k bodu varu, ale jen chvilku, aby se Vám nevyvařil alkohol. Poté stačí nalít do skleniček na teplé nápoje. Ozdobit můžete plátkem citronu, ale nemusíte.

Domácí punč

Suroviny:

  • voda
  • cukr
  • rybízový džus
  • šťáva z citronu a z pomeranče
  • rum
  • červené víno.

V tomto případě si množství surovin určíte sami podle toho, kolik punče budete chtít, není důležité jakékoliv odměřování. Základem je jen správný postup, který je stejný u všech, bez ohledu na množství surovin.

V kastrůlku svařte vodu s cukrem a trochou rybízového džusu, přidejte čerstvou šťávu z citronu a pomeranče. Nakonec přilijte rum a červené víno.

Je nutné, aby se punč zahřál jen k bodu varu, aby se z něj nevyvařil alkohol (stejně jako jsme postupovali u svařáčku). Nalijte do sklenic se silnou stěnou a ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.