Čerstvé a kvalitní maso – jak ho poznat?

Pokud už se vydáte na nákup masa, je důležité pohlídat si, aby bylo opravdu čerstvé. Bez ohledu na to, jestli kupujete vepřové či hovězí. Zapamatujte si pár maličkostí, které vám mohou pomoci s rozpoznáním čerstvého a kvalitního masa, abyste nekupovali zajíce v pytli.

Na co si dát pozor?

  • Čerstvé maso nesmí být na dotek slizké, naopak musí mít suchý povrch, zároveň by mělo mít jasně červenou barvu. Když maso naříznete, bude řez vlhký, ale nesmí lepit. Maso bude pružné a vůně bude jemně, ale příjemně nakyslá.

Hovězí masokvalitní a čerstvé hovězí musí být tmavě červené a jeho tučná část bílá. V případě masa z nějakého starého zvířete, je sice jeho barva tmavě červená, ale maso je protkané žlutými žilkami. Jakmile se vám do ruky dostane maso, které je zabarveno do černo-hněda, vyhoďte ho, protože pochází z nemocné krávy.

Vepřovénejlepší kousky tohoto masa poznáte jednoduše, protože budou bělavě narůžovělé. Jestliže bude maso tmavě červené, masné nebo žilkované, pak pochází ze starého vepře.

Skopové to nejkvalitnější by mělo mít světlou růžovou barvu. Důležité je i to, aby lůj, který na mase je, neměl nažloutlou barvu.

Vnitřnosti je potřeba zpracovat co nejdříve, protože velmi rychle podléhají zkáze. Jakmile je čerstvé koupíte, upravte je podle libosti a ihned zkonzumujte. Rozhodně není dobré, nechávat je v lednici do druhého dne.

  • Maso před úpravou omyjte, ale vždy vcelku předtím, než ho začnete porcovat.
  • Když budete maso naklepávat, je dobré prkénko polít vodou.

Jestli patříte k těm, kdo rádi používají masové konzervy, pak si vždy dejte pozor, jestli není taková konzerva zkažená. Poznáte to podle toho, že bude víčko nebo dno konzervy vypouklé a nepůjde tlakem vrátit zpět do původní pozice.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.