
V lékárnách jsou sice v mnoha případech prodávány sirupy, které není možné vyrobit doma, avšak do těch základních se klidně můžete pustit. Příprava je snadná a výsledné sirupy velmi účinné.
Výhody domácí přípravy
Jednoznačně největší výhodou je znalost obsahu, neboť víte, jaké suroviny byly při výrobě použity. Řada výrobců má stále ve zvyku, přidávat různé chemické přísady do těch produktů, jež mají být jen bylinné.
Použitá barviva a konzervační látky mají totiž zlepšit aroma a chuť daného produktu, ale také značně prodloužit životnost sirupu.
Bylinný sirup na trávicí obtíže
Pokud máte problém s trávením, plynatostí, či nechutenstvím, pak sáhněte po mátě, která má na trávení blahodárné účinky. Pomůže nejen při žaludečních, ale také při žlučníkových potížích.
Co budete potřebovat?
- 500 g cukru krystal
- 70 – 80 g čerstvých lístků máty
- 500 ml vody
- Šťáva z 1 citronu
Do hrnce nalijte vodu, přisypte cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Postupně začne cukrová směs houstnout, jakmile k tomu dojde, přihoďte proprané a nadrobno nasekané lístky čerstvé máty. Zamíchejte, nechte krátce povařit a odstavte. Hrnec zaklopte pokličkou a nechte zhruba 3 hodiny odpočívat.
Po uplynutí této doby směs sceďte do jiného hrnce, postavte zpět na plotnu a nahřívejte až skoro k bodu varu. Přilijte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, promíchejte a postavte stranou. Ještě teplé nalijte do připravených čistých lahví a uzavřete. Po úplném vychladnutí uložte na chladném a temném místě.
Přidejte odpověď