Babské rady na lepší trávení

Současný životní styl, který ve většině případů není zrovna vhodný, zejména co se týká stravovacích návyků, se velmi negativně odráží na našem trávicím ústrojí. Pokud se vždy najíte ve spěchu, hodíte do sebe bagetu, nějakou sušenku nebo jen vypijete kávu a sníte koblihu, pak patříte k těm, jejichž střeva negativně odráží nesprávné stravování. Letní období je vhodnou dobou k očistě celého organismu. Co pomůže?

Zázvor s karotkou

Z této dvojice můžete vykouzlit lehký pokrm, který bude očistný i chutný zároveň. Nakrájejte větší mrkev na kolečka a nechte jí uvařit v osolené vodě po dobu 5 minut, poté jí sceďte. Na pánvi orestujte česnek, zázvor a chilli papričku, přihoďte uvařenou mrkev, vmíchejte šťávu i kůru z 1 limetky, přisypte 2 lžíce koriandru a 2 lžíce rajského protlaku (pokud nemáte, použijte kvalitní domácí kečup). Ozdobte petrželkou.

Švestky

Pro snadné vyprazdňování jsou naprosto perfektní. Sušené, čerstvé, v kompotu nebo sušené, pomohou vždy. Naprosto bezkonkurenční je švestková šťáva, kterou smícháte s jablečným moštem. Podobně pomohou také meruňky.

Med

Pokud Vás trápí chronická zácpa, vypijte vždy ráno nalačno sklenku vlažné vody, v níž rozmícháte 1 polévkovou lžíci medu.

Grapefruit

Žádný citrus by neměl být základem našeho jídelníčku, avšak v některých případech je vhodný. Citrusy pomáhají s očistou střev, což je jejich silná stránka stejně, jako obsah vitaminu C. schopnost čistit střeva má plod jako takový, nejen šťáva. Skvělé je, když si dáte každý večer jeden oloupaný citrus, ideální je právě grapefruit (odstraňuje parazity a usazeniny). Snězte ho ale až poté, co vytrávíte poslední jídlo.

Lněný olej

Lněný olej je pro střeva přímo balzámem. Na olejový klystýr o objemu 2 litry, použijte 200 ml lněného oleje. Jakmile se díky klystýru pročistíte, nezapomeňte svůj jídelníček obohatit o pokrmy bohaté na vlákninu. Po očistě a při vhodné stravě se důležité laktobacily opět začnou spokojeně a hlavně správně množit.

Detoxikace – bylinky a koření

Bylinky jsou k očistě velmi vhodným pomocníkem. Pomoci může třeba odvar z heřmánku či třezalky. Z dalších běžně dostupných přírodních plodin je to česnek, koriandr, černý pepř, zázvor či skořice. Česnek ani není třeba podrobněji představovat, protože v naší kuchyni je zcela nepostradatelný, stejně jako cibule. Rozhodně s jeho použitím nešetřete, čím více, tím lépe. Když ho navíc do jídla přidáte v čerstvém (syrovém) stavu, získá z něj tělo v podstatě vše, co obsahuje, neboť tepelnou úpravou se obsah látek snižuje. Vedle detoxikace má také vliv na krevní tlak a pomáhá s ochranou jater před toxiny, které jsou rozpustné v tucích.

Co ještě může pomoci?

  • Zelený ječmen (na pročištění)
  • Čaj z hřebíčku
  • Čaj z badyánu
  • Fíky
  • Datle

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.