Bábovka s broskvemi

Rate this post

Broskve patří k oblíbeným druhům ovoce díky své šťavnaté dužnině a lahodné chuti. Broskev obsahuje zhruba 88% vody a 9% cukrů, díky čemuž je příjemným osvěžením v letních měsících. Velké oblibě se těší také v kuchyni, neboť se používá na pečení báječných moučníků. Jeden takový si teď spolu upečeme.

Co budete potřebovat?

  • 4 vejce
  • 13 dkg změklého másla
  • 200 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 4 čerstvé broskve
  • 1 lžíci kakaa
  • moučkový cukr na posypání
  • tuk a hrubá mouka do formy

Začněte tím, že si připravíte dvě mísy. Rozklepněte vejce, oddělte do jedné misky žloutky a do druhé bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zatím odložte stranou. Ke žloutkům přidejte změklé máslo, moučkový i vanilkový cukr a vše utřete do světlé pěny. Jakmile máte hotovou pěnu, smíchejte si v jiné misce mouku s práškem do pečiva a po lžících přidávejte do žloutkové pěny a vždy každou zapracujte, po každé lžíci mouky přilijte trošku mléka a znovu promíchejte. Když zpracujete všechno mléko i mouku s práškem, můžete přidat sníh z bílků a velmi opatrně ho zamíchat do směsi.

Formu na bábovku si vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Broskve oloupejte, vypeckujte a pokrájejte na menší kousky. Rozdělte si těsto na polovinu a jednu obarvěte kakaem. Na dno nalijte půlku světlého těsta a poházejte kousky broskví, zalijte polovinou tmavého těsta a znovu dejte vrstvu broskví, potom přidejte druhou půlku světlého těsta, zbytek broskví a zakončete zbývajícím tmavým těstem.

Vložte do trouby předehřáté na 150 – 170°C a pečte zhruba 45 minut (záleží na troubě). Po upečení nechte bábovku částečně vychladnout a pak jí teprve můžete vyklopit. Nakonec jí stačí jen pocukrovat a nakrájet. Kdo má rád může místo cukru dát čokoládovou polevu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.