Broskve patří k oblíbeným druhům ovoce díky své šťavnaté dužnině a lahodné chuti. Broskev obsahuje zhruba 88% vody a 9% cukrů, díky čemuž je příjemným osvěžením v letních měsících. Velké oblibě se těší také v kuchyni, neboť se používá na pečení báječných moučníků. Jeden takový si teď spolu upečeme.
Co budete potřebovat?
- 4 vejce
- 13 dkg změklého másla
- 200 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100 ml mléka
- 4 čerstvé broskve
- 1 lžíci kakaa
- moučkový cukr na posypání
- tuk a hrubá mouka do formy
Začněte tím, že si připravíte dvě mísy. Rozklepněte vejce, oddělte do jedné misky žloutky a do druhé bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zatím odložte stranou. Ke žloutkům přidejte změklé máslo, moučkový i vanilkový cukr a vše utřete do světlé pěny. Jakmile máte hotovou pěnu, smíchejte si v jiné misce mouku s práškem do pečiva a po lžících přidávejte do žloutkové pěny a vždy každou zapracujte, po každé lžíci mouky přilijte trošku mléka a znovu promíchejte. Když zpracujete všechno mléko i mouku s práškem, můžete přidat sníh z bílků a velmi opatrně ho zamíchat do směsi.
Formu na bábovku si vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Broskve oloupejte, vypeckujte a pokrájejte na menší kousky. Rozdělte si těsto na polovinu a jednu obarvěte kakaem. Na dno nalijte půlku světlého těsta a poházejte kousky broskví, zalijte polovinou tmavého těsta a znovu dejte vrstvu broskví, potom přidejte druhou půlku světlého těsta, zbytek broskví a zakončete zbývajícím tmavým těstem.
Vložte do trouby předehřáté na 150 – 170°C a pečte zhruba 45 minut (záleží na troubě). Po upečení nechte bábovku částečně vychladnout a pak jí teprve můžete vyklopit. Nakonec jí stačí jen pocukrovat a nakrájet. Kdo má rád může místo cukru dát čokoládovou polevu.
Přidejte odpověď