5 nejoblíbenějších těstovinových salátů

Už jste si někdy místo oběda dali těstovinový salát?

Víte, že správné ingredience vykouzlí salát stejné výživové hodnoty jako je běžný oběd?

Čas od času dostaneme chuť i na něco jiného než jsou klasická jídla jako guláš, řízky, svíčková se šesti a podobně. V takovém případě přichází na řadu docela obyčejný těstovinový salát, který dokáže potěšit chuťové buňky každého z nás. Existuje nepřeberné množství receptů, jak si takový salát z těstovin připravit, přesto jsme se rozhodli vybrat jen 5 nejlepších, které vám budou zaručeně chutnat.

Těstovinový salát s tuňákem

Zdroj: https://youtube.com

Tuňák má svou charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť, která dokáže zvýraznit i ten nejnudnější recept. Kromě pomazánek se hodí právě do těstovinových salátů. Uvidíte, že vám tenhle s tuňákem určitě zachutná.

INGREDIENCE:

  • 300 g těstovin
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 5 cherry rajčat
  • 1 salátová okurka
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 100 g jogurtové majonézy
  • 1 malý pórek

POSTUP:

  1. Těstoviny uvaříme přesně podle návodu v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. Necháme je okapat a přendáme do mísy, kde je zalijeme olivovým olejem a promícháme.
  3. Papriky, pórek i okurku očistíme a nakrájíme i s rajčaty (pórek a okurku na tenké plátky, papriky na nudličky, rajčata na čtvrtky).
  4. Přidáme k těstovinám spolu s tuňákem, kterého jednoduše vyklopíme z konzervy.
  5. Osolíme, opepříme, přihodíme majonézu se zakysanou smetanou
  6. Nakonec vše důkladně promícháme a podáváme.

Těstovinový salát s kuřecím masem

Zdroj: https://www.averiecooks.com

Jak už jsem zmiňovala v jiném článku, kde jsme se zabývali kuřecím masem na pánvi, je tento druh masa jedním z nejoblíbenějších vůbec. Hodí se na cokoliv a chutná skvěle. V těstovinovém salátu je kuřecí maso nepřekonatelné.

INGREDIENCE:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 400 g těstovin
  • 2 lžíce oleje
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 4 cherry rajčata
  • 1 salátová okurka (může být i polní)
  • 1 žlutá paprika
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky sojové omáčky

POSTUP:

  1. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme do menší misky.
  2. Osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou a vhodíme do pánve na rozpálený olej.
  3. Maso opečeme dozlatova a potom odložíme stranou.
  4. Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme těstoviny.
  5. Papriky a rajčata omyjeme, očistíme a vše nakrájíme na kostičky.
  6. Okurku rovněž opláchneme a rozkrájíme na tenké plátky.
  7. Těstoviny dáme do větší mísy, přidáme kuřecí maso, zeleninu, jogurt s majonézou a důkladně promícháme.
  8. Podle chuti ještě osolíme a opepříme.

Těstovinový salát se šunkou a hráškem

Zdroj: https://www.bettycrocker.com

Bez šunky se spousta věcí neobejde, protože má svou typickou chuť a čím je kvalitnější, tím je lepší. Na šunce do těstovinového salátu proto nešetřete.

INGREDIENCE:

  • 250 g těstovin (např. mašličky)
  • 150 g čerstvého hrášku
  • 200 g kvalitní výběrové šunky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 – 3 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (druhy dle chuti)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýru parmezán (pokud nemáme, dáme jiný)
  • 2 lžíce estragonového octu
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Začneme tím, že si podle návodu uvaříme těstoviny, scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. Odstavíme je zatím stranou a necháme okapat, aby nebyly vlhké.
  3. Připravíme si mísu, dáme do ní okapané těstoviny a přidáme šunku nakrájenou na tenké nudličky.
  4. Přihodíme najemno nasekanou jarní cibulku, bylinky, hrášek a promícháme.
  5. Ze zakysané smetany, octa, soli, sýru a pepře připravíme zálivku a přilijeme k ostatním surovinám.
  6. Zamícháme, zakryjeme fólií a necháme 1 – 2 hodiny odležet v lednici.

Těstovinový salát s brokolicí

Zdroj: https://flouronmyface.com

Brokolice je velmi zdravá a chutná, ale ne každý přijde této zelenině, která je charakteristická svou sytě zelenou barvou, na chuť. Oblíbená je třeba v trojobalu podobně jako květák, ale v těstovinovém salátu nemá chybu. Zkuste jí.

INGREDIENCE:

  • 250 g těstovin
  • 200 g brokolice
  • 150 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl a mletý pepř čtyř barev podle chuti
  • 100 g sýru s modrou plísní (Niva, Gorgonzola)
  • 4 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

  1. Nejdříve si uvaříme těstoviny podle návodu, přecedíme a důkladně propláchneme studenou vodou.
  2. Těstoviny necháme odkapat a pustíme se do zeleniny.
  3. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vody.
  4. Správně připravená brokolice musí být skoro měkká, ale ne rozvařená.
  5. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky.
  6. Do mísy nasypeme těstoviny, přidáme olivový olej a promícháme.
  7. Vhodíme rajčata a k nim očištěný, prolisovaný česnek.
  8. Brokolici slijeme, necháme vychladnout a přidáme k těstovinám.
  9. K tomu rozdrobený sýr, přilijeme zakysanou smetanu a vše důkladně promícháme.

Těstovinový salát s krabími tyčinkami

Zdroj: https://www.123rf.com

Krabí tyčinky se vyrábí se ze surimi, což je bílé rybí maso, které se jemně namele, ale díky barvě, struktuře i unikátní chuti se podobá krabímu masu, odtud také tento čistě obchodní název. Ovšem krabí maso v nich skutečně nenajdete a rybího masa obsahují naprosté minimum. Někomu chutnají, někdo je odsuzuje, ale i tak stojí za pozornost, protože pokrmům dodají zvláštní chuť.

INGREDIENCE:

  • 350 g těstovin
  • 250 g krabích tyčinek
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 4 lžíce nasekané petrželky

POSTUP:

  1. Uvaříme si těstoviny podle návodu, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
  2. Česnek očistíme, nasekáme nadrobno a spolu se 3 lžícemi petrželky vhodíme do pánve na rozpálený olej.
  3. K tomu přihodíme na kousky nakrájené krabí tyčinky.
  4. Osolíme, opepříme a necháme 5 – 7 minut dusit.
  5. Přilijeme bílé víno a ještě zhruba minutku podusíme.
  6. Vše zalijeme smetanou a za stálého míchání vaříme, až dokud to nezhoustne.
  7. Do mísy dáme vychladlé těstoviny, přidáme hotovou směs z pánve a důkladně promícháme.
  8. Při podávání zdobíme zbývající petrželkou.

Máte i vy svého favorita mezi těstovinovými saláty?

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.