Jak udělat rajčatový tataráček?

Oblíbený tatarský biftek z hovězího masa zná asi každý. Pokud však nemáte chuť na maso, můžete si jej připravit v zeleninové podobě. Příprava vám zabere zhruba půl hodiny, ale určitě si pochutnáte.

Co budete potřebovat?

  • 4 středně velká rajčata
  • 2 šalotky
  • 2 až 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 větší hrst čerstvé bazalky
  • 1 bochánek kvalitní mozzarelly
  • Balzamikový sirup
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • Sůl
  • Mletý černý pepř (může být i pepř čtyř barev)

Rajčata opláchněte, odřízněte vršek (čepičku s bubákem) a odstraňte celý vnitřek v podobě šťávy a semínek. Rajče pak nakrájejte na malé kostičky a dejte do mísy. Šalotky oloupejte a rozkrájejte najemno. Přidejte je k rajčatům, zalijte olivovým olejem, čerstvou citronovou šťávou, osolte a opepřete dle chuti. Nakonec vše jemně promíchejte a můžete se pustit do servírování.

Rajčatovou směs si rozdělte na čtyři stejné porce, každou porci vytvarujte jako tataráček a dejte na talíře. Přelijte trochou olivového oleje, pokapte balzamikovým sirupem a ozdobte několika listy bazalky. K tomu přidejte dva plátky mozzarelly.

Poznámka: k rajčatovému tataráčku se báječně hodí rozpečená bageta, potřená bylinkovým máslem nebo pestem z bazalky.