Konvektomat – šikovný pomocník profesionálních kuchyní

Zná ho snad každý, kdo se jen trochu zajímá o gastronomii a vše kolem ní. Neboť to není jen o jídle a pití, které nám přistane hotové na talíři či ve skleničce, předchází tomu spousta záslužné práce, ať už vaříte doma či si necháte uvařit od profesionálů.

Stejně jako Vy doma, si i profesionální kuchaři zaslouží nějaké to usnadnění práce a ušetření trochy nákladů. S konvektomatem může ušetřit nejen na potravinách, ale také spoustu času a energie, zároveň také sníží náročnost přípravy spousty pokrmů.

Zdroj: https://www.bidfood.cz

Konvektomat je skvělé gastro zařízení, které je schopno připravit celé menu, bez ohledu na to, jestli se chystá večeře či oběd pro restauraci, jídlo na raut nebo svatbu.

Pracuje se třemi základními typy tepelné úpravy

  • s párou (kde se teplota pohybuje mezi 60 – 100°C)
  • s horkým vzduchem (tady už je teplota do 300°C)
  • nebo se kombinuje pára s horkým vzduchem (do 250°C)

Připravit v něm můžete prakticky cokoliv. Dražší konvektomaty jsou dokonce vhodné i na noční úpravy, kdy využijete noční proud a zároveň se jídlo uvaří šetrně, čímž třeba maso přichází jen o zhruba 10% své váhy, než je tomu při klasické přípravě. Dalo by se říci, že tento způsob patří mezi nejvyhledávanější přípravy jídla v konvektomatu, je velmi oblíben. 

Zdroj: http://www.hofmann.cz

Pro správnou tepelnou přípravu jednotlivých pokrmů si musíte také pořídit řádné gastronádoby. Některé jsou určené jen na napařování, v jiných se griluje, v další se smaží, pak tu máme nádobí na pečení buchet a moučníků, a tak bych mohla jmenovat dál.

Mějte na paměti, že pouze správná gastronádoba zajistí, že jídlo bude připraveno efektivně a bude chutnat, tak jak má. Také si tím značně zkrátíte potřebný čas na úpravu jednotlivých chodů.

Funguje zcela jednoduše

Díky tomu, že vše kolem konvektomatu probíhá automaticky, není nutné, aby se neustále chodil kontrolovat, jak dlouho se ještě budou pokrmy připravovat, neboť se sám přihlásí a zvukovým znamením přivolá kuchaře k sobě.

Je známo, že pokud už ho nějaká kuchyně vlastní, pracuje v podstatě nonstop a při přípravě pokrmů se nezastaví ani na chvilku. Jakmile dokončí jednu várku, hned už je do něj dána další a jede znovu od začátku. Je pouze nutné, mít vše nachystané a dobře promyšlené, aby na sebe chody navazovaly jeden po druhém a nevznikal nějaký chaos v pořadí.

Vyrábí se v různých velikostech a tím i v rozdílné kapacitě, výběr závisí na velikosti kuchyně i provozu, pro který je určen. S tím Vám vždy ochotně poradí proškolený personál v každé prodejně gastro vybavení.

Údržba konvektomatu

Možná Vás to překvapí, ale i při velikosti tohoto zařízení je čištění tak snadné, že si ho budete chtít pořídit i domů. Nemusíte se hrozit, žádných obřích hromad špinavého nádobí, které byste museli drhnout a pracně omývat. Zde se použije čisticí prostředek, který je speciálně určen pro konvektomaty a vnitřní prostory se pak pouze opláchnout proudem vody.