Domácí pralinky – jak na ně?

Kdo by nemiloval pralinky, jejichž lahodná chuť se jen rozplývá na jazyku. Každý z nás občas neodolá a v obchodě si je koupí a sní na posezení. Pokud si však troufáte, klidně se můžete pustit do jejich výroby i doma. Není to nic až tak složitého a pokud budete postupovat správně, můžou se Vaše domácí výtvory vyrovnat těm kupovaným a možná budou ještě lepší.

Co je důležité?


To, co je na pralinkách v podstatě nejdůležitější, je kvalitní hořká čokoláda, v níž je velký podíl kakaa, a to minimálně 50%, ideálně nad 70%, neboť čím více kakaa, tím kvalitnější čokoláda a také chutnější pralinky.

Je dobré si od každého druhu a výrobce koupit malý vzorek na ochutnání, než se pustíte do výroby pralinek, abyste posoudili, která chuť je výraznější a bude se víc hodit pro Váš záměr.  Ideálně když zaskočíte do eshopu s cukrářskými potřebami, jež často neseženete ani v kamenné prodejně.

Jestli neřešíte, jak budou pralinky vypadat, můžete klidně jako formu použít obyčejné tvořítko na led, které je součástí každé lednice s mrazákem.

Pokud však chcete mít pralinky opravdu hezké, neváhejte a pořiďte si silikonové formičky na výrobu pralinek. Nakonec si musíte rozmyslet náplň, použít můžete sušené ovoce, oříšky, marcipán atd., prostě to co máte nejraději. 

Jak postupovat?

Ze všeho nejdřív nalámete zvolenou čokoládu do misky. Na plotnu dáte kastrůlek s vroucí vodou, pro vodní lázeň a misku na něj položíte. Za stálého míchání nechte čokoládu ve vodní lázni rozpustit.

Jakmile bude čokoláda tekutá, nalijte trochu do každé formičky, vložte oblíbenou náplň a zalijte druhou vrstvou čokolády a nechte je zatuhnout. Jak budou zatuhlé, můžete je ještě podle fantazie ozdobit.

Potřete třeba pralinku trochou čokolády a posypte kokosem nebo drcenými oříšky, nebo je zasypte kousky čokolády nebo kakaem.

Skvěle se také hodí karamel, ten si připravíte snadno, stačí, když dáte do pánve 50 g cukru, přidáme k tomu zhruba 60 ml vody a necháte povařit na mírnějším ohni asi 5 – 7 minut. Potom odstavíte, přidáte 8 lžiček smetany a špetku soli, promícháte a necháte vychladnout. Pak už jen stačí ozdobit.

Co vše můžete použít jako náplň?

  • Suché plody
  • Sušené ovoce
  • Ořechy (vlašské, lískové, para atd.)
  • Mandle
  • Plátky kokosu
  • Opražené ovesné vločky
  • Marcipán
  • Ořechový krém
  • Nugátový krém
  • Zavařenina
  • Likéry různého druhu (samozřejmě pouze pro dospělé)

Budete-li chtít do pralinek dávat náplně, které jsou řidšího charakteru, je dobré nejdřív formičky na pralinky vychladit, poté dovnitř namazat vrstvu čokolády, znovu nechat vychladit, aby čokoláda zatuhla, dát náplň a teprve zcela zalít čokoládou.